Ronnie Milsap: Local Girls

Nevidomý zpěvák Ronnie Milsap se jako mnoho současných muzikantů pohybuje na pomezí několika stylů.

V průběhu své kariéry hrál blues, jazz i rock, až se rozhodl věnovat většinu svého muzikantského úsilí country hudbě. Dlužno ovšem poznamenat, že ve všech zmíněných žánrech se cítil jako ryba ve vodě. Sázka na country mu však vyšla do té míry, že byl v sedmdesátém čtvrtém roce zvolen nejlepším countryovým zpěvákem a v sedmdesátém sedmém dokonce umělcem roku.

Jeho cesta ke slávě však byla značně trnitá. Díky vrozené vadě se narodil skoro slepý a v chudobě byl vychován svými prarodiči. V pěti letech nastoupil do školy pro nevidomé, kde u něho objevili výrazný hudební talent. Brzy zvládl hru na piano, kytaru a housle. Začal se zajímat o vážnou hudbu a také, díky světové oblíbenosti Elvise Presleyho a dalších rokenrolových zpěváků, založil rockovou kapelu. Dodnes těmto rokenrolovým veteránům vzdává hold na svých koncertech. K tomu všemu ještě studoval právnický kurs.

Za velký zlom jeho kariéry lze považovat angažmá ve skupině J. J. Calea. Na své životní pouti získal angažmá v několika městech, jejichž atmosféra zasáhla do jeho tvorby. V Memphisu hrál blues, v Nashvillu country. Ronnie Milsap si získal pověst jednoho z nejplodnějších zpěváků naší doby. Výčet ocenění by zabral mnoho času, tak se alespoň zmiňme o tom, že v Severní Carolině po něm pojmenovali dálnici.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.