Rozprodání majetku a ničivý požár. Smutný osud legendárního pionýrského tábora Habr

28. srpen 2023 16:50, aktualizováno

Přes 30 let jezdily děti plzeňských Škodováků do pionýrského tábora v Habru u Volduch na Rokycansku. Teď už oblíbený areál neexistuje, postupně chátral a nakonec vyhořel.

Domy na místě bývalého tábora

Kdysi patřil Habr mezi oblíbené dětské tábory plzeňské Škodovky. Od roku 1957 po dalších zhruba 30 let se v něm během léta vystřídaly stovky dětí. Teď už byste ale nepoznali, že kousek od Trnovského rybníka kdysi bývala spousta chatek, velká hlavní budova, stožáry pro vlajky nebo střelnice. Zmizelo úplně všechno. Tábor nahradily oplocené soukromé pozemky a rodinné domy. Habr tak zůstal už jenom ve vzpomínkách nebo na fotkách a pohlednicích.

Tábor přestal postupně sloužit svému účelu po roce 1989. Plzeňská Škodovka už o podobná zařízení neměla zájem. Areál pak začal střídat majitele. „Kolem roku 2010 už objekt příliš využívaný nebyl. Měli jsme i takový pocit, že se tuneluje. Chatky, které zbyly po pionýrském táboře, se postupně rozprodávaly. Stromy se kácely a prodávaly na dřevo. Areál začal chátrat,“ vzpomíná starosta z nedaleké obce Volduchy Michal Černý.

V zimě v roce 2012 odjel tehdejší majitel areálu na dovolenou. A v noci na 6. února objekt vyhořel. U požáru tehdy zasahovalo několik desítek hasičů a na místě byli i kriminalisté. „Vyloučeno nebylo ani úmyslné zapálení objektu. Kriminalisté, kteří na případu pracovali, jej ale odložili, protože se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání,“ uvádí policejní mluvčí Dagmar Brožová. Tak se uzavřela historie kdysi legendárního pionýrského tábora Habr.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio