Růžový králík na Košutce se dočkal opravy, chránit ho budou nanotechnologie

29. září 2023 22:53, aktualizováno

Růžový králík v Plzni na Košutce by mohl být „nesmrtelný“. Dílo Adama Trbuška totiž začnou chránit moderní nanotechnologie. A to není jediná změna, která sochu čeká. 

Kontroverzní socha růžového králíka v Plzni na Košutce s největší pravděpodobností zůstane na svém místě. Už od své instalace vyvolávala rozporuplné reakce obyvatel. Víc než samotný motiv, tedy růžový králík požírající lidské tělo, vadil některým lidem fakt, že socha řadu let chátrala. Opakovaně ji navíc poškodili vandalové. Teď by ale měla být vůči jakýmkoliv vnějším zásahům odolnější.

První plzeňský obvod se dohodl se Západočeskou univerzitou v Plzni, do jejíhož majetku patřila socha dosud, a ta ji bezplatně městu přenechá. Ještě než dojde k převodu, se ale univerzita zavázala k tomu na své náklady, které činí zhruba 80 tisíc korun, uvést králíka do důstojného stavu. Socha se natřela výraznější a sytější růžovou barvou a především se konzervuje pomocí nanotechnologie. Ta dílo zacelí, materiál se vsákne do betonu a uzavře ho tak, že do něj nevnikne voda a na povrchu se neuchytí mech nebo lišejník.

V něčem bude opravený růžový králík jiný. Po dohodě s jeho autorem Adamem Trbuškem se nebude restaurovat ruka torza lidského těla, kterou někdo ulomil. Oči ze solárních světel pak nahradí speciální fosforeskující materiál. Případné budoucí opravy sochy už budou zodpovědností města.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio