Rybí polévka
Rybí polévka
recept Ivo Růžičky - šéfkuchaře v plzeňském Švejk restaurantu Tivoli
Suroviny:
1 kapr
2 mrkve
půlka většího celeru
1 petržel
2 cibule
celý pepř
nové koření
polévkové koření
muškátový květ
sůl
2 mrkve
půlka většího celeru
1 petržel
2 cibule
celý pepř
nové koření
polévkové koření
muškátový květ
sůl
Postup:
Kapra vykucháme, opatrně vyjmeme vnitřnosti - pozor, abychom neprotrhli žluč. Vnitřnosti roztřídíme, odebereme jikry nebo mlíčí. Oddělíme hlavu a ocas a spolu s kořenovou zeleninou vložíme do hrnce s vodou. Přidáme celý pepř a nové koření. Osolíme a vaříme na mírném ohni. Když je maso měkké a odděluje se od kostí, vývar scedíme, oddělíme maso od zeleniny a maso opatrně obereme, aby tam nebyly žádné kosti. Zeleninu nakrájíme na kostičky nebo nudličky. Poté si připravíme jíšku a tou vývar zahustíme. Jikry nebo mlíčí uvaříme zvlášť. Do zahuštěné polévky vložíme zeleninu, maso a jikry nebo mlíčí. Polévku dochutíme solí, polévkovým kořením a muškátovým květem. Necháme důkladně provařit. Polévka by měla být hustější - krémová.
Jako vložku do polévky Ivo Růžička doporučuje celestýnské nudle.
Jako vložku do polévky Ivo Růžička doporučuje celestýnské nudle.
Suroviny na nudle :
půl litru mléka
25 dkg hladké mouky
3 vejce
sůl
25 dkg hladké mouky
3 vejce
sůl
Postup:
Suroviny důkladně promícháme metličkou a na pánvi - nejlépe teflonové - uděláme palačinku. Tu nakrájíme na nudle, které pak vkládáme do hotové polévky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.