Rybí polévka

Rybí polévka
recept Ivo Růžičky - šéfkuchaře v plzeňském Švejk restaurantu Tivoli
Suroviny:
1 kapr
2 mrkve
půlka většího celeru
1 petržel
2 cibule
celý pepř
nové koření
polévkové koření
muškátový květ
sůl

Postup:
Kapra vykucháme, opatrně vyjmeme vnitřnosti - pozor, abychom neprotrhli žluč. Vnitřnosti roztřídíme, odebereme jikry nebo mlíčí. Oddělíme hlavu a ocas a spolu s kořenovou zeleninou vložíme do hrnce s vodou. Přidáme celý pepř a nové koření. Osolíme a vaříme na mírném ohni. Když je maso měkké a odděluje se od kostí, vývar scedíme, oddělíme maso od zeleniny a maso opatrně obereme, aby tam nebyly žádné kosti. Zeleninu nakrájíme na kostičky nebo nudličky. Poté si připravíme jíšku a tou vývar zahustíme. Jikry nebo mlíčí uvaříme zvlášť. Do zahuštěné polévky vložíme zeleninu, maso a jikry nebo mlíčí. Polévku dochutíme solí, polévkovým kořením a muškátovým květem. Necháme důkladně provařit. Polévka by měla být hustější - krémová.

Jako vložku do polévky Ivo Růžička doporučuje celestýnské nudle.

Suroviny na nudle :
půl litru mléka
25 dkg hladké mouky
3 vejce
sůl

Postup:
Suroviny důkladně promícháme metličkou a na pánvi - nejlépe teflonové - uděláme palačinku. Tu nakrájíme na nudle, které pak vkládáme do hotové polévky.

archiv receptů
autor: šéfkuchař