Sagvan Tofi: Dávej, ber

Sagvan Tofi je zpěvák z osmdesátých let, který se jaksi z našeho povědomí jako zpěvák už vytratil, přesto, že i on byl více či méně součástí českého hudebního šoubyznysu.

Sagvan Tofi je synem iráckého inženýra a rodačky z Třebíče. Nevelký muž s kurdskou krví, který v dětství mluvil čtyřmi jazyky - rusky, anglicky, arabsky a česky. Prvních pět let života prožil v Bagdádu. Bydleli v luxusní kolonii domů, kde žili cizinci z celého světa, měli dokonce i služku. Bylo to v době, kdy Bagdád a vůbec celý Irák díky obchodu s naftou jenom kvetl. Ještě tam ale nebyl žádný Saddám Husajn.

Sagvanovi rodiče se rozvedli, a tak do první třídy nastoupil u nás v Čechách. Byl přijat na pražskou konzervatoř a stal se hercem. Později hercem zpívajícím a pak dokonce i zpěvákem. V roce 1983 si ho režisér Jaroslav Soukup vyhlédl pro roli Cyrila ve filmu Vítr v kapse a Tofi se doslova přes noc stal hvězdou. Hitem se stal i další Soukupův film Kamarád do deště z roku 1988, jehož hlavní role byly napsány přímo pro známou dvojku Vaculík – Tofi.

V roce, kdy Tofimu vyšla první deska nazvaná Večírek, podpořil svou popularitu i titulní písní filmu kamarád do deště Dávej, ber, která se stala diskotékovým hitem. Jejími autory jsou kytarista skupiny Elán Jozef Baláž a textař Eduard Pergner.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio