Samými NEJ oplývá Černé jezero na Šumavě

4. listopad 2022

Ledovcové Černé jezero na Šumavě patří k nejoblíbenějším cílům turistů. Možná také proto, že se sem lze poměrně snadno dostat, a to po asfaltové cestě. Tím ale „nej“ jezera rozhodně nekončí.

Jedná se o největší jezero v České republice a největší ledovcové jezero na Šumavě. „Jeho celková rozloha činí 18,4 ha a dosahuje také největší hloubky ze všech šumavských jezer, a to 40,6 m. Dále je to nejníže položené šumavské jezero v nadmořské výšce 1008 m,“ jmenovala prvenství Černého jezera manažerka Destinace Sušicko Veronika Kočí.

10 tisíc let staré svědectví

Název vodní plochy je odvozen od jeho podoby: „Není to původní název, jezeru se říkalo třeba Bystřické, Dešenické, Železnorudské, nebo České. Černé jezero je ale nejvíce odpovídající pojmenování, jelikož jeho hladina je opravdu černá, a to nejen od okolních hlubokých lesů, ale tmavost jezera způsobuje především velká vrstva usazenin, která je na jeho dně, dosahující hloubky až 10 m. Je vynikajícím zdrojem informací o tom, jak se utvářelo přírodní prostředí za posledních 10 tisíc let, tedy od vzniku jezera do současnosti. Jsou tam usazena především pylová zrna, ale třeba také živočišné zbytky, které jsou i častým předmětem zkoumání,“ popsala Veronika Kočí.

Další zajímavostí jsou dvě přilehlé stavby. Jedná se o dosud funkční přečerpávací hydroelektrárnu z roku 1929, která na tomto místě stála jako vůbec první v celém Československu.

Poznali jste jezero ve filmu Anděl Páně?

Jak v minulosti, tak i dnes je Černé jezero zdrojem inspirace nejrůznějších umělců: „Byl to Jaroslav Vrchlický, Josef Heyduk, Antonín Dvořák, Eliška Krásnohorská, nebo třeba Jan Neruda. V současnosti tady natáčel například Václav Chaloupek svoje Večerníčky, popřípadě pokud si vzpomenete na Anděla Páně, který se klouzal po zamrzlém jezeře, tak to bylo právě tady,“ uvedla manažerka Destinace Sušicko.

Který unikát z říše rostlin je možné u nás najít pouze v oblasti Černého jezera? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio