Spálené Poříčí má novou atrakci - rozhlednu Šťastná věž

12. duben 2019 14:27

Rozhledna vyrostla v areálu soukromé firmy ve Spáleném Poříčí. Majitel Lukáš Kvídera ke stavbě využil původní průmyslový objekt. Rozhlednu nazvanou Šťastná věž zpřístupní veřejnosti v soboru 13. dubna.

Někdo sbírá poštovní známky, někdo hraje fotbal, Lukáš Kvídera má rozhlednu. „Je to vyloženě opravená stará budova sila na piliny. Veškeré zděné věci jsou původní. Skelet rozhledny je železobetonová konstrukce, na to je dána dřevěná nástavba. Celkově má rozhledna výšku kolem 20 metrů a na vrchol vede 106 schodů. Nechám ale každého, ať si je přepočítá sám, protože mohl jsem se seknout,“ řekl Lukáš Kvídera.

Během rekonstrukce dostala původní budova nová okna, dveře nebo sanitární vybavení. Dřevěná konstrukce s balkonem a vyhlídkovou plošinou byla opatřena ocelovým točitým schodištěm. V objektu bude i občerstvení, posezení, dětský koutek a parkování pro kola.

Název Šťastná, dostala rozhledna na popud bratra Lukáše Kvídery, a jak sám řekl, každý, kdo se na její stavbě podílel, tam nechal kus sebe. Ať už to byl nápad nebo třeba pomoc.

Z rozhledny je krásný výhled do okolí, návštěvníci můžou vidět například celé Spálené Poříčí včetně zámku, Hvížďalku, Kokšín a další vrcholy, Těnovice, buddhistickou stúpu nad Těnovicemi a okolní kopce.

Slavnostní otevření Šťastné věže proběhne v sobotu 13. dubna mezi 11. a 19. hodinou na akci Od vína k vínu.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio