Spoustu věcí se musíme učit od dětí, říká ředitel festivalu Oty Hofmana Vladimír Keblúšek

9. říjen 2023

Připomínkou na 50 let od předpremiéry slavné pohádky Tři oříšky pro popelku začal v neděli 9. října v Ostrově 55. ročník dětského televizního a filmového festival Oty Hofmana.

Festival v Ostrově potrvá do 13. října a v soutěžní sekci nabídne devět celovečerních snímků a čtyři seriály. Kromě filmu Tři oříšky pro Popelku, který měl předpremiéru právě v Ostrově, přehlídka filmů pro děti letos připomíná i 40 let od uvedení seriálu Návštěvníci. Víc o festivalu prozradil jeho výkonný ředitel Vladimír Keblúšek v rozhovoru s Radimem Jehlíkem.

Běží zatím všechno jak má?
Já si myslím, že běží, jedeme podle plánu. Teď zrovna ráno jsem se byl podívat, máme plná kina a to nejen tady v ostrově ale i v Karlových Varech, což je super. V hotelu Thermal v tom největším sále kouká na pohádku 1000 dětí, a to je prostě skvělá zpráva.

Co včerejší zahájení, jak jste si to užili?
Bylo to hektický a do poslední chvíle jsme nevěděli, kdo všechno dorazí z hostů, ale musím říct, že dorazili úplně všichni, na které jsme čekali. Měli jsme velkou radost, že mezi nás přijela Jiřina Bohdalová, která tady převzala jednu z hlavních cen Zlatou buřinku Oty Hofmana. To bylo vlastně to klíčové.

Je v něčem jiné pořádat filmový festival pro nejmenší diváky oproti tomu, kdyby si připravoval klasickou filmovou přehlídku?
Je no. Ony ty děti jsou strašně přísný. Na rozdíl od dospělých, kteří umí skrývat emoce, tak děti je dávají najevo a rovnou vlastně v jejich tvářích vidíte, jestli se to povedlo, nebo nepovedlo. Dospělý divák to umí skrýt, ten řekne, že to bylo dobrý a jde pryč, někde v zákulisí pak řekne, co si myslí. To dítě hnedka na místě projeví emoce, to je senzační.

Jak moc svazuje tradice a jméno Oty Hofmana?
Mě velmi. Já se snažím tu tradici rozvíjet a vracet právě do hry jméno Oty Hofmana, které se možná v těch posledních ročnících trošku vytrácelo. Mám velkou radost, že vlastně před rokem jsme vrátili do hry pana Tau, který byl ústředním motivem. A letos to byly Návštěvníci a spousta dalších věcí, na kterých se Ota Hofman podílel. Pro mě je to velký závazek, protože jméno Oty Hofmana je samozřejmě i v umělecké branži hodně vysoko postaveno.

Co všechno musíte v dnešní době udělat pro to, aby festival byl moderní a atraktivní pro dětského a dospívajícího diváka? Promítá se do toho všeho, co plánujete doba sociálních sítí?
Ano. Je to tak že my jsme se museli spoustu věcí naučit. Učili jsme se právě od dětí, což je senzační. Protože tady vlastně štáby, které tady natáčí, jsou dětské štáby, ať už působící u dětské televize nebo v českých rádiích. Oni právě využívají ty moderní věci a sociální sítě. V řadě případů nás to i učí a říkají nám, co máme dělat, jak vypadat moderně. Je to fajn.

Fotogalerie ze zahájení

autoři: Radim Jehlík , nkr