Stáhli ho z koně a na místě rozsekali na kusy

Obec Žihobce najdeme v okrese Klatovy poblíž města Sušice. I tady se měl kdysi odehrát příběh, který bude pro leckoho poměrně strašidelný…

V někdejším zámku dnes sídlí muzeum a infocentrum

„Pověst vypráví o době nevolnictví, kdy lidé museli sloužit na panských polích. Aby práci odváděli důkladně, dohlíželi na ně drábi. Právě tady v Žihobcích měl být údajně velice krutý dráb, který vždy po ránu vyjížděl na jednom ze svých koní. Když jel na bílém koni, měl jakž takž dobrou náladu, ale když jel na černém, všichni se třásli hrůzou,“ začala vyprávět vedoucí muzea a infocentra v Žihobcích Veronika Kočí.

Žihobce

Jednoho dne lidé opět očekávali svého drába. Když viděli, jak se z dálky řítí na černém koni, ženy se rozklepaly strachy a mužům došla trpělivost. Když se dráb přiblížil a začal pracující opět bezdůvodně týrat, muži se na sebe jen podívali, přikývli a vrhli se na něj. „Stáhli drába z koně a na místě ho rozsekali na kusy. Jeho tělo potom zahrabali uprostřed pole a říká se, že jeho nevykoupená duše dodnes místní pole obchází,“ pokračovala Kočí.

Poslechněte si v přiložené reportáži také vyjádření dvou odborníků na pověsti.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.