Startuje třetí vlna kotlíkových dotací

25. září 2019 11:35

Plzeňský kraj  začne 1. října přijímat žádosti o takzvané kotlíkové dotace. Na výměnu starých kotlů na pevná paliva za ekologické tentokrát půjde 230 milionů korun.

Máte doma starý kotel na uhlí? Pak je možná na čase vyměnit ho za nový, ekologický. Využít při tom můžete takzvané kotlíkové dotace, které Plzeňský kraj znovu začne přijímat 1. října. Na výměnu starých kotlů na pevná paliva za ekologické půjde ve třetí vlně 230 milionů korun. Cílem je zlepšit kvalitu ovzduší.

„Kvalita ovzduší v Plzeňském kraji je na slušné úrovni, patříme mezi čtyři nejlepší kraje v republice, ale trápí nás doprava a malé zdroje. Na ty míří kotlíkové dotace,“ vysvětlil vedoucí odboru životního prostřední na plzeňském hejtmanství Martin Plíhal.

Lidé by s výměnou kotle neměli váhat

V Plzeňském kraji už se během prvních dvou výzev podařilo vyměnit přes 4 000 kotlů a tentokrát by si za evropské peníze mohlo polepšit až 2 300 domácností. „Žadatelem může být fyzická osoba, nebo vlastník rodinného domu z Plzeňského kraje, který bude měnit stávající kotel na uhlí emisní třídy jedničky nebo dvojky,“ řekla krajská radní pro životní prostředí Radka Trylčová.

Že čas na výměnu se skutečně blíží, potvrzuje náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž: „Zákaz topení kotly emisního stupně jedna nebo dva je od 1. září 2022, lidem hrozí pokuta až 50 tisíc korun, čím dříve lidé kotel vymění, tím lépe. Zvláště, když mohou čerpat na výměnu dotaci.“

Čtyři druhy zdrojů

Dotaci můžou zájemci čerpat na čtyři druhy zdrojů. „Ve třetí vlně budou podporována tepelná čerpadla, automatické i ruční kotle na biomasu a kondenzační kotle na plyn. Oproti druhé vlně již nebudou podporované kombinované kotle na uhlí a biomasu,“ sdělil Kříž.

„Lidé mohou získat dotaci maximálně 127.500 Kč na tepelné čerpadlo, nejvíce ale 80 % celkových nákladů,“ doplnila krajská radní Radka Trylčová. Žádosti bude Plzeňský kraj přijímat elektronicky přes webovou aplikaci e-dotace. Do deseti dnů od registrace musí žadatel dodat přílohy a dostane e-mail s pořadovým číslem, nemusí tedy na úřad osobně, ale může se samozřejmě přijít informovat. Je tady kontaktní místo, nebo je možné zavolat a poradit se,“ pokračovala radní.

Podle Kříže lidé často dělají ve formulářích formální chyby, často dodávají špatné fotky starého kotle nebo chybí revizní zpráva. Formulář je ale možné vrátit k doplnění a opravení. Žádosti začne krajský úřad přijímat 1. října  v 8 hodin ráno a bude pokračovat do konce září 2020, nebo dokud se prostředky nevyčerpají.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio