Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Náplavka k světu., Hradozámecká noc, loučení s Festivalem na ulici i Sportmanií

Tento víkend začíná festival Náplavka k světu. a naopak končí Festival na ulici a Sportmanie. Nabitý program má Hradozámecká noc. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Náplavka k světu.

Dvanáctý ročník Náplavky k světu. začíná na břehu Úslavy na Doubravce v pátek 23. srpna a potrvá do 14. září. Každý den v týdnu připadne jednomu žánru nebo typu akce. Pondělí budou patřit promítání, v úterý se bude na náplavce tančit, ve středu břeh rozehraje DJ a od čtvrtka do soboty budou koncerty. Chybět nebude občerstvení, Sauna k světu. nebo půjčovna lodí a paddleboardů.

Folk-country festival pro zámek Čečovice

16. ročník festivalu letos poprvé začíná už v pátek 23. srpna. Vystoupí kapely Epydemye, Cop, Isara, Větrno, Saša Niklíčková, Křoví, Hynek Kočí, Ponožky pana Semtamťuka, Perníková chaloupka a St. Johny. V zámecké sýpce uvidíte výstavu obrazů Lucie Suché. V neděli se můžete těšit na divadelní soubor ze Staňkova s hrou Járy Cimrmana Švestka. Výtěžek z akce bude použit na záchranu zámku Čečovice. Letos konkrétně na rekonstrukci první reprezentativní místnosti východního křídla. Více na www.zamek-cecovice.cz.

Festival na ulici

Hlasy na ulici

Festival pokračuje ještě v pátek a sobotu 23. a 24. srpna na několika pódiích.

Náměstí

23. 8. 17:00 Cheers! / ILL Fish / Queens of Bohemia
24. 8. 14:30 Klasika na ulici / Jackye / Michal Šindelář / Palice

Proluka

23. 8. 16:30 Diagnoza Exitus / Na Starý Kolena Band / The GoHo Hobos
24. 8. 16:30 Hlasy na ulici

U branky

23. 8. 16:45 Replay & Sarin / Garyho Hausbót
24. 8. 16:45 100DOLLA CLUB / Strýc Nory / Non Limit
24. 8. 09:00 Posezení s harmonikou (nám. Republiky)
18:00 Eva Henychová (Kostel Nanebevzetí Panny Marie)

Sportmanie

Plzeňská Sportmanie má před sebou posledních pár dní, navštívit ji můžete do neděle 25. srpna do 16 hodin. Desítky sportovní stanovišť najdete v parku za OC Plaza. V amfiteátru pak probíhá další doprovodný program. V sobotu čeká návštěvníky například autogramiáda hokejistů HC Škoda Plzeň, v neděli ve 13:15 startuje Barevný běh.

Hradozámecká noc 24. srpna

Hrad Velhartice
Přijďte si poslechnout netradiční koncert česko-slovenského uskupení Hudba na talíři. Můžete se projít večerním hradem a po nádvoří, popíjet hradní víno, pozorovat z mostu západ slunce, nebo se zaposlouchat do středověké hudby historické skupiny Elthin.

Hrad Švihov

Večerní prohlídky s Rudolfem II. na Švihově

Píše se rok 1600 a na švihovský hrad přijíždí Rudolf II. s hraběnkou Stradovou přenocovat při svém útěku před morem z Prahy do Plzně. Závěrem netradiční prohlídky se můžete těšit na krátký dokument Rudolf II. – největší záhady a zajímavosti, který uvede Libor Marek, moderátor televizního seriálu Otazníky českých dějin.

U Matoušů

V rámci tzv. černé hodinky budou připraveny speciální noční prohlídky selského stavení s průvodcem, projít si poté samostatně můžete i nasvícený areál. Selské stavení vás přivítá pouze za svitu svíček a na prohlídce se dozvíte, co dělali naši předci za dlouhých zimních večerů a čím si krátili dlouhou chvíli. Prohlídky budou v 21 a ve 22 hodin.

Zámek Metternichů Plasy

Šlechtický salon není pouze jedna z místností zámku, ale je především pravidelnou společenskou a kulturní událostí. V srpnovém Metternichovském salonu budou mít návštěvníci příležitost zaposlouchat se do pamětí kněžny Metternichové v podání herce Martina Bartůška (divadlo Alfa), vnímat hudbu, která salonní prostředí obohacovala a nebo si vyzkoušet některou ze šlechtických zábav. Metternichovský salon bude zahájen v 19 hodin. Během akce budou zpřístupněny interiéry celého Metternichovského apartmánu.

Zámek  Manětín

Zámek Manětín

Tvář českého baroka se dodnes pyšní tvorbou Petra Brandla. Jak uvítá hraběnka Lažanská kontroverzního umělce na svém manětínském sídle? A poradí si nakonec se stíny umělcova života? Zavítejte do Manětína v dobách, kdy zde tvořil velký umělec. Prohlídky se konají v časech 18:20, 19:30, 20:40, 21:50 a 23:00. Rezervace nutná na tel.: 373 392 283.

ADRA slaví 5. výročí

Pobočka dobrovolnického centra ADRA v Klatovech slaví páté výročí od svého založení. Pět let už vysílá dobrovolníky k lidem v těžkých životních situacích. Slavit se bude v neděli 25. srpna na nádvoří u refektáře jezuitské koleje. Lidé se mohou těšit na hudební vystoupení nebo na promítání v letním kině. Program je ale připravený i pro děti.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio