Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Večer pro klášter Chotěšov, Krašovský jarmark nebo Husitské slavnosti v Tachově

Tento víkend můžete zajet do Tachova na historické slavnosti, na Krašovský jarmark nebo na pivní festival do Malesic. Podívejte se i na další pozvánky.

Husitské historické slavnosti v Tachově

V pátek a v sobotu 5. a 6. srpna se konají Husitské slavnosti, které připomínají husitskou historii města Tachova a především bitvu u Tachova v r. 1427. Historické slavnosti patří k nejvýznamnějším kulturním akcím, které město Tachov každoročně pořádá. Čeká vás kulturní program s hudebními, tanečními a divadelními vstupy ve verzi moderního i historického pojetí, bitvy, průvod v historických kostýmech a další. Začíná se v pátek v 18 hodin. Časovoý harmonogram najdete zde.

Potulný hudební klub 2022

V krásném prostředí lomu Hradišťský vrch Jiří Wehle rozezní prastarou niněru či různé typy harf. Na africkou harfu Kora zahraje Jaroslav Mugrauer. Vladimír Václavek nechá nahlédnout do své literární tvorby. Na didgeridoo zahraje Ondřej Smeykal. A divadlo Kampa přijede s hrou Jmenuji se Orel. Během celého festivalu (5. - 7. srpna) se budete moci koupat v překrásné vodě lomu Hradišťák u Konstantinových Lázní a k dispozici bude i řada možností občerstvení. V prostoru festivalu je možné postavení stanu.

Bolevák music festival

8. ročník největšího západočeského festivalu taneční hudby se koná v pátek o v sobotu 5. a 6. srpna 2022. Jedná se o unikátní spojení letní atmosféry na pláži Boleveckého rybníku a nejlepší taneční hudby současnosti. Pátek nabídne to nejlepší z žánru EDM a sobota se odehraje v rytmu techna. Těšit se můžete i na zahraniční hosty. Podrobnosti najdete zde.

Kosení pro radost

V sobotu 6. srpna se od 7 hodin v Doudlevcích (na levé straně řeky Radbuzy mezi Tyršovým mostem a soutokem Radbuzy s Úhlavou) uskuteční tradiční doudlevecké KOSENÍ PRO RADOST - druhá seč. Přijďte si užít pocit z ručního kosení trávy a zažít kousek od centra Plzně něco málo venkova!

Květy baroka 2022

V sobotu a v neděli 6. a 7. srpna hostí květinové slavnosti zámek Svojšín. Čeká vás velkolepé květinové aranžmá, jarmark, harfový koncert Kataríny Ševčíkové, ukázky sokolnictví a další. Festival zakončí v neděli v kostele koncert Věry Martinové.

Večer pro klášter Chotěšov

Program pro celou rodinu je přichystaný na tradiční akci Večer pro klášter Chotěšov. I letos se budete moci podívat do kláštera, včetně míst, kam je jindy vstup zakázán. Na pódiu v zahradě a kapitulní síni bude znít hudba všech žánrů a přichystaný je také program pro děti. Přijďte v sobotu 6. srpna od 13:30 do 23 hodin. Vystoupí skupiny X-Cover, St. Johnny, The Dixie Hot Licks, Pilsen Voice, Dé Domhnnaigh, Codabrass nebo Tutti Voci. Návštěvníkys čeká i poutavá přednáška architekta Jana Soukupa.

Krašovský jarmark

Krašovský jarmark

Spolek pro ochranu přírodní rezervace a hradu Krašova zve srdečně všechny malé i velké návštěvníky na tradiční akci Krašovský jarmark. Koná se v sobotu 6. srpna. Připraveny jsou ukázky dobových řemesel, komentované prohlídky hradu, živá hudba v podání souboru Subulcus, ukázky sokolnictví, díničky pro děti a další. Program potrvá od 10 do 16 hodin.

Malesické škopkování

Třetí ročník pivního festivalu proběhne v sobotu 6. srpna v areálu víceúčelového hřiště v Malesicích. Těšit se můžete na 6 speciálně vybraných minipivovarů. Na pódiu budou hrát Švejk Band, Lucie Revival Plzeň a Zvlášňý škola. Bude připravena i dětská zóna od 11:30 až 19:00 s nafukovacími atrakcemi a tvořivou dílnou.

Folkový festival v Žihobcích

Folkový festival Žihobce

Muzeum Lamberská stezka zve na již 5. ročník tradičního Folkového festivalu, který se koná 6. srpna 2022 od 16 hodin v krásném prostředí Zámeckého parku v Žihobcích. Letos se návštěvníkům představí folkové a country kapely 3G Kt, Antikvartet Dušana Vančury a zpěvačka Ilona Arwin Tykalová.

Akce se koná za každého počasí a vstupné je dobrovolné. Pořadatelé doporučují přinést si vlastní deku.

Koncert vážné hudby

Zajet můžete na koncert do Žihobec. V neděli 7. srpna od 18 hodin zde vystoupí Pellant Trio. Koncert proběhne v zámeckém parku, v případě špatného počasí v kostele Proměnění Páně. Členy komorního souboru jsou Martin Kos, Lenka Strejčková a Jan Pellant. Hrají v obsazení dvoje housle a viola.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.