Tvoříme svíčky z včelího vosku – rolováním, namáčením a litím

24. prosinec 2020

Pohodu Štědrého dne pomáhá navodit a udržet rozhlasový Hobby magazín speciál. Radost můžeme mít nejen z dárků, ale především z prožitků.

Dětem čekání na Ježíška ukrátí také tvoření vánočních ozdob a zápichů. Všechno potřebné najdete doma, hlavní jsou čtvrtka nebo karton, potřeby na malování, lepidlo a mouka nebo třpytky. Návod na zvonečky, stromečky apod. máme od lektorky výtvarných technik Veroniky Kockové.

Svíčky z včelího vosku krásně provoní byt. S malými dětmi si je můžete udělat rolováním plátků mezistěny, se staršími namáčením knotů v roztaveném vosku, nebo složitěji litím vosku do vlastnoručně vyrobené silikonové formy. Jak postupovat, předvádí spolu s Majdou merklínský včelař Michal Černý.

Propojení vánočních tradic s léčivkami připomíná fytoterapeutka Monika Šedivcová. Jaké léčivé účinky má jmelí? Víte, že dřív se stromeček zdobil i divoce rostoucími bobulemi a bylinkami? Také dáváte do vánočky drcený hřebíček?

I přímo na Štědrý den si můžete nasbírat čerstvé houby. Které, to ví mykolog Zdeněk Hájek. Přidává staročeský recept na Jihočeského houbového kubu.

Jak v zimě přilepšit ptáčkům? Vánoční dobrotu v podobě lojové koule se semínky jim nachystali v komunitní zahradě Pěstírna DEPO Plzeň. Nechte se inspirovat Silvií Hašlovou.

Skládaná kosmetická vata je už po desítky let materiálem na vánoční ozdoby. Jak ji využít, radí Jiří Sauko z Branky. On sám to vypátral na sociálních sítích. Postup je jednoduchý, o čemž se přesvědčila Martina Sihelská.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio