U Čerchova najdete ojedinělou pivní studánku

1. srpen 2023 11:05, aktualizováno

Máte rádi pivo? Poblíž Čerchova na Domažlicku si ho můžete dopřát uprostřed lesa. Na místě najdete vše potřebné – kasičku, otvírák, kelímek na víčka a pochopitelně především vychlazené pivo.

Pivní osvěžovna na Čerchově

Čerchov – nejvyšší hora Českého lesa – má další atrakci. Kromě Kurzovy rozhledny je to nová pivní osvěžovna. Milovníci zlatavého moku ji najdou uprostřed lesa pár set metrů pod vrcholem. Lidé tomu místu říkají různě – někdo Benda hütte, někdo třeba Lesní chata pod vodárnou. Během léta tu vedle studánky s chladivou vodou objevíte i basu piv, schovanou v dřevěném korytě. „Koryto bylo speciálně připravené na dvě basy piva. Do koryta teče voda a ta pivo chladí. Studánka je dokonce upravena tak, aby se do ní vešel celý sud,“ popisuje jednatel Domažlických městských lesů Josef Forst.

Pivní osvěžovna na Čerchově

Osvěžovna slouží domažlickému pivovaru, jenž sem mok dodává, především jako reklama. Za pivo, kterým je čerchovská jedenáctka, je nicméně určena doporučená cena. Tu by měli ti, kteří se ke studánce přijdou osvěžit, zaplatit v hotovosti do připravené kasičky.

Zásoby pravidelně doplňuje místní hajný, jenž studánku kontroluje téměř denně. Lesní pivní osvěžovna pod Čerchovem bude letos v provozu do konce letních prázdnin.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio