U Mohelna na Vysočině překvapivě narazíte na step. Uvidíte na ní ještěrky i vyhlídku na syslí louku

16. květen 2024

V jižní části Vysočiny, u obce Mohelno, můžete objevit velice zajímavý kus přírody. Step by totiž v tomto kraji hledal málokdo. A kde se tam vzala? Může za to hadcové podloží, které dokáže akumulovat teplo. Tamní suchou louku si mimo jiné oblíbili sysli. Sledovat je můžete ze syslí pozorovatelny. Vyplatí se vzít si s sebou i dalekohled.

„Step se rozkládá na vrcholu údolí, je to břeh řeky Jihlavy, směrem k Mohelnu,“ říká Petr Piechula ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Výchozím bodem tři a půl kilometru dlouhé naučné stezky je prostorné parkoviště na kraji obce, s přístřeškem a stojanem na kola. Hned u parkoviště jsou Boží muka, která stojí na původní mohyle z doby železné, podle které má dnešní městys jméno.

Hadcová step je Národní přírodní rezervace. Návštěvníci tak mohou chodit jen po vyznačených cestách. I z nich jsou ale hezky vidět specifické rostliny této oblasti, a při troše trpělivosti i fauna. „Hadec je trošku jedovatý a tak rostliny nemají dostatek živin pro to, aby vyrostly do správné výšky. Říká se tomu nanismus,“ vysvětluje Petr Piechula a ukazuje na nizoučký kohoutek luční. Nižší jsou i zdejší trávy a borovice.

Naučná stezka od parkoviště poměrně strmě klesá do údolí, kde v meandrech teče řeka Jihlava. Zajímavý je zde i efekt inverze, kdy se dole u řeky drží chladnější vzduch a nahoře na stepi teplý. Hadcové podloží dokáže na jižním svahu akumulovat sluneční teplo natolik, že dosahuje i šedesáti stupňů Celsia. To všechno jsou podmínky, díky kterým se na Mohelenské hadcové stepi vyskytují zajímaví brouci, motýli, ale i pavouci. Na stepních loukách roste kavyl chlupatý, travina, na které ve větru vlaje dlouhá péřovitá osina.

Vyhlídka nad meandrem řeky

Velkou atrakcí je na hadcové stepi syslí louka, na které je dokonce vybudovaná jednoduchá pozorovatelna. „Jako na správné stepi tady té vody příliš není, což těm syslům vyhovuje,“ říká Petr Piechula. Má s sebou dalekohled, kterým je možné pozorovat sysly, kteří hlídkují u nor. „Panáčkují a vyhlížejí predátory,“ dodává s tím, že k pozorování syslů stačí i obyčejné divadelní kukátko. Některá zvířátka je možné zahlédnout i pouhým okem.

Spustit audio