Úkryt v dobách válek, ale i místo pro zrání piva: Plzeňské historické podzemí

11. březen 2022

Plzeňské historické podzemí začalo vznikat ruku v ruce se zakládáním samotného města. Od 13. století zde tak až do dnešních dnů najdeme zachovalé sklepy pod jednotlivými domy v centru města, které byly ve 2. polovině 20. století v rámci sanace propojeny. Turistům se tady tak naskýtá pozoruhodný labyrint chodeb a nejrůznějších zákoutí v hloubce 9-12 m pod zemí, která dodnes postupně odkrývají svá tajemství.

Plzeňské historické podzemí

„Plzeňské historické podzemí je hodně velké. Měří celkem 13,2 km a během prohlídky se prochází trasa zhruba 800 m. Pro Plzeňany bylo v minulosti podzemí velmi důležité, protože i v dobách válek jim zaručovalo přístup k pitné vodě. Nachází se tady 360 studní, z nichž je 280 zmapováno a 20 jich je k vidění během prohlídky,“ uvedla vedoucí provozu návštěvnických tras Plzeňského historického podzemí Pavla Mášková, která dále pokračovala:

„Je to skvělý zdroj pro archeology, odkud čerpají své nálezy, jelikož řada předmětů denní potřeby nebo věcí, které se konzumovaly v domácnostech, se právě v těchto studních a jímkách dochovala do dnešních dnů. Část artefaktů je tady dokonce vystavena. Je to výborný doklad o tom, jak se žilo ve středověku, ať už z pohledu stravování nebo skladování potravin, čemuž sklepy ve velkém sloužily, ale jelikož jsme v Plzni, tak sklepy sloužily také k vaření piva a k jeho kvašení a zrání.“

Plzeňské historické podzemí nabízí také příležitostně speciální program Podzemí za svitu baterek, kdy se návštěvníci podívají do míst, kam se běžně nedostanou, tedy do neosvětlené části podzemí, kam se chodí skutečně jen s baterkami. Podzemí v Plzni nabízí také jednu horkou novinku, a to 2 nově objevená potrubí z nedávného archeologického výzkumu v Sedláčkově ulici.

Vstup do podzemí je z Pivovarského muzea ve Veleslavínově ulici. Před prohlídkou obdrží každý návštěvník ochrannou helmu, jelikož místy mají chodby poněkud nízký strop. Zároveň se nedoporučuje vstup s vysokými a úzkými podpatky a děti do 3 let věku mají z bezpečnostních důvodů vstup zakázán.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio