Umělci a pořadatelé kulturních akcí počítají ztráty, které jim každý den působí epidemie koronaviru

7. duben 2020 14:35

Už skoro měsíc jsou prázdné koncertní sály, divadelní hlediště i galerie. Někteří herci, zpěváci a muzikanti komunikují se svým publikem aspoň přes internet, ti ostatní se na čas odmlčeli a vyrovnávají se s nečekaným obdobím bez diváků a posluchačů.

„Přišel jsem o večerní představení v divadle, o víkendové akce coby moderátor nebo muzikant,“ vypočítal dopady současných omezení na svou činnost herec, moderátor a hudebník Jiří Bláha, který je zároveň i uměleckým šéfem teď uzavřeného plzeňského divadla Pluto.

„My jsme jediná západočeská profesionální divadelní soukromá scéna a všichni umělci jsou na volné noze. Jsou placeni od kusu za odehrané představení. Myslím, že kultura tento stav odnese úplně nejvíc, protože lidi teď budou samozřejmě finančně vyčerpaní, a to poslední na co budou myslet je, aby si šli koupit lístek do divadla,“ myslí si Jiří Bláha, který zároveň odmítl porovnávání důležitosti různých profesí. „Na internetu jsem četl, že my herci nebo komedianti máme v podstatě mlčet, protože nic neděláme a nic neumíme. Troufnu si ale tvrdit, že my se snažíme ostatním lidem rozdávat radost a nechat je zapomenout na jejich každodenní starosti,“ uvedl Bláha.

Ztráty počítá také Divadlo Alfa

Uzavřené je také městem Plzní zřizované loutkové Divadlo Alfa. „Bohužel to ovlivnilo naše dvě premiéry, které jsme připravili. Zároveň jsme ale rozjeli náhradní program, naše inscenace převádíme do verze audiopohádek, které můžou všichni, kdo mají Divadlo Alfa rádi, vidět na kanále YouTube, pod názvem Alfa zírá,“ uvedl ředitel divadla Jakub Hora.

Čtěte také

Natáčení audiopohádek režíruje umělecký šéf Divadla Alfa Tomsa Legierský. Divadlo se pod jeho režií podílí i na současné online výuce gymnazistů. „Jsme ve spolupráci s Gymnáziem Františka Křižíka. Pro jejich TV Křižík vyrábíme taková animovaná videa,“ řekl.

Pokud omezení divadel potrvají do června, odhaduje vedení Divadla Alfa ztrátu na milion korun.

Měšťanská beseda prodává lístky na NIC

Ztráty už počítá i plzeňská Měšťanská beseda, která v březnu a dubnu zrušila nebo odsunula 100 koncertů, besed, filmových promítání a dalších akcí. Podle pracovnice Měšťanské besedy Hany Kulawiakové chce beseda výpadek vstupného snížit, proto se zapojila do festivalu NIC. Lidé si tak mohou koupit vstupenku na NIC.

„Na našich stránkách mestanskabeseda.cz se dá najít Show o ničem a vybrat si vstupenku od dvaceti až do pěti tisíc korun podle toho, jakou částkou chcete kultuře přispět,“ vysvětlila Hana Kulawiaková. Měšťanská beseda se připojuje také k projektu vašekino.cz, kde si lidé můžou koupit elektronickou vstupenku do kina a pak z domova sledovat podobně jako v kině filmové novinky. Část výtěžku ze vstupného dostane také plzeňská Měšťanská beseda.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio