Unikátní brdská vodní elektrárna vypadá jako chaloupka z pohádky

15. září 2023

Vodní elektrárna stojící jen malý kousek od loveckého zámečku Tři trubky, který prošel rozsáhlou rekonstrukcí a v současnosti zde najdeme Dům přírody Brd, byla v nedávné době také zrekonstruována. Turisté tak mohou obdivovat stavbu zvenčí i zevnitř.

Malá stavbička působí jako chaloupka z pohádky zasazená do kouzelné krajiny Brd. Stojí tady již od přelomu 19. a 20. století a souvisí s opodál stojícím loveckým zámečkem: „Původně zde byl anglický park a jezírko. To bylo postupně přebudováno a vznikla tady tato elektrárna, jelikož do té doby se na nedalekém zámečku Tři trubky jako světelný zdroj používaly petrolejové lampy a také osvětlení pomocí dřevěného uhlí. Dá se říci, že to zapáchalo a prostředí to bylo ponuré. Až i do těchto míst přišel elektrický proud společně s touto malou vodní elektrárničkou,“ uvedl vedoucí Muzea Středních Brd ve Strašicích Tomáš Makaj, který dodal, že elektrárna je kulturní památkou a vznikla v secesním duchu. Zároveň respektovala okolní lidovou architekturu, čili je roubená.

„Je nejmenší vodní elektrárnou, které bývaly na větších vodních tocích v Brdech. Tady se jedná o tok drobného Padrťského potoka, dnes tedy Klabavy. Je také jedinou dochovanou tady v Brdech. Návštěvníci se sem mohou podívat v rámci komentovaných prohlídek, při kterých přijíždí odborník, který elektrárnu rekonstruoval po technické stránce. V jedné místnosti se nachází strojovna s motorem. Ten byl ale druhořadý. Tím hlavním hnacím prvkem bylo kolo, které je v samostatné místnosti. Celý mechanismus lze během prohlídky spustit,“ popsal vedoucí muzea. V tzv. bateriovně jsou dnes k vidění různé dobové fotografie elektrárny, zámečku a okolí.

Spustit audio