Univerzita třetího věku na plzeňské ZČU spustila rezervace nových oborů

10. srpen 2020 07:20

Studovat se dá i v důchodu, a to například na Univerzitě třetího věku na Západočeské univerzitě v Plzni. Podmínkou není maturita ani délka předchozího vzdělání. Právě ode dneška si můžete zapisovat nové obory.

Jste v důchodovém věku, ale přesto máte chuť ještě studovat? Podívejte se na webové stránky Univerzity třetího věku na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU). Dnes v poledne se spustil rezervační systém nových oborů. Mezi novinky ve studijních programech patří například obory Média a politika, Kouzelný svět bylinek, Chemie a společnost nebo Křesťanské kořeny Evropy.

Celkem 40 oborů

Univerzita nabízí obory zaměřené technicky, přírodovědně i humanitně. „Z těch technických je to například kurz Člověk, energie a technika, který je v rámci univerzit třetího věku v České republice naprosto unikátní. Jeho posluchači jsou velkými fandy techniky a určitě mezi sebou rádi přivítají nové studenty. V příštím roce se přednášky a praktika budou věnovat materiálům,“ prozradila mluvčí univerzity Šárka Stará.

Další obory jsou třeba Astronomie krok za krokem, Člověk pod drobnohledem, Praktika sociální psychologie, Dějiny opery, Práce na počítači a tabletu, Kognitivní tréning pro třetí věk a další. „Celkem nabízíme 40 kurzů a 12 z nich je letos zcela nových,“ uvedla Šárka Stará. Největší zájem je podle ní o přednášky, které se týkají zdravého životního stylu, ať už se jedná o oblast psychologie nebo medicíny.

Přednáší se v mnoha městech Plzeňského a Karlovarského kraje

Zápisy probíhají elektronicky na webových stránkách, rezervační systém bude otevřený ode dneška do čtvrtka 13. srpna do 20 hodin. „Pokud bude kurz obsazený, mohou se lidé zapsat jako náhradníci a posléze je kontaktujeme emailem,“ vysvětlila mluvčí. Dalším krokem je zápis v budově Univerzity třetího věku v Jungmanově ulici v Plzni, pro pokračující posluchače 19. – 21. srpna, pro nové posluchače 24. srpna. Stávající posluchači, kteří si zapisují nové předměty, mají termín 25. – 27. srpna. Uvolněná místa nevyzvednutých rezervací se pak budou zapisovat 3. září.

Výuka Univerzity třetího věku probíhá převážně v Jungmanově ulici, ale i v dalších budovách ZČU a také na dalších 9 místech Plzeňského kraje, konkrétně v Klatovech, Tachově, Zbirohu, Spáleném Poříčí, Stříbře, Rokycanech, Dobřanech, Plasích a Horažďovicích. V Karlovarském kraji nabízí univerzita výuku v Karlových Varech, Chebu, Aši, Sokolově a Mariánských Lázních.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio