V domažlické nemocnici učí děti první pomoc Medvídek

17. únor 2024 14:59

Naučit děti základy první pomoci a podívat se na různá nemocniční oddělení. To je cílem domažlické nemocnice v rámci projektu Medvídek.

Projekt Medvídek

Jak správně masírovat srdce při zástavě oběhu nebo jakým číslem přivolat záchranku? I to se učí školáci v domažlické nemocnici díky projektu Medvídek. Nemocnice ho obnovila po koronavirové pauze. Žáci základních škol se učí pomáhat přímo v nemocnici a některá oddělení si také prohlédnou. Cílem je zbavit děti obav z nemocničního prostředí nebo bílého lékařského pláště, představit jim zajímavosti z oboru zdravotnictví a naučit je jednat v krizových situacích, kdy je například nutné zavolat záchranku. „Každý člověk v naší zemí by měl umět poskytnout alespoň minimální první pomoc a tou nejzákladnější věcí je vytočit číslo na záchrannou službu,“ říká vrchní sestra domažlické nemocnice Jana Boučková.

Projekt Medvídek

Děti při nácviku zkouší oslovit raněného člověka, zkontrolovat jeho dech a třeba i provést nepřímou srdeční masáž. V nemocnici se také podívají na dětské a radiologické oddělení. Do budoucna je v plánu spustit další úroveň Medvídka pro ty, kteří už prošli základní lekcí. Součástí vyššího levelu by byla například ukázka obvazování nebo šití ran.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio