V Klatovech zdarma pomůže právník. Začínají letošní pravidelné poradny

8. leden 2014

Bezplatnou právní poradnu nabízí každý týden klatovská radnice. Pro radu si tam mohou přijít lidé z celého regionu. Poradna funguje už několik let, slouží především k prvotní informaci o právním problému.

Poradnu zajišťují jednou týdně členové České advokátní komory.

„Lidi zajímají dva okruhy otázek. Jednak jsou to záležitosti komunální a druhým takovým velkým okruhem jsou otázky rodinné a majetkové,“ říká místostarosta Jiří Štancl, bezpartijní za Sdružení pro Klatovy SNK-ED.

Advokát jim pomůže zorientovat v situaci, poradí, jak ji řešit, a případně na jaké orgány se mají obrátit. Na náročnější úkony ale v poradně není ani čas, ani místo.

„Předmětem té poradny je poskytování prvních informací, to znamená není určená například k sepisování listin, žalob nebo smluv. Není ani určená k detailnímu rozboru třeba budoucího soudního sporu. K tomu všemu pak musí klient vyhledat službu advokáta. Ale je určena pro takovou první orientaci, pro řešení jednoduchých otázek,“ vysvětluje Štancl.

Právní poradna funguje už několik let a lidé její služby také hodně využívají.

„Ta čekárna bývá plná lidí, takže ve tři hodiny, kdy poradna začíná tam bývá mezi 10 až 15 lidmi,“ uvádí místostarosta.


Bezplatná právní poradna v Klatovech
každou středu 15:00 - 17:00
budoba Městského úřadu Klatovy, nám. Míru 63, vchod z průjezdu, 1. patro, č. dv. 54

Vymezený čas podle něj dostačuje. „Sám vím z vlastní zkušenosti, že pokud v pět hodin odpoledne nejsou všechny žádosti uspokojeny, tak ten advokát tam čeká až do doby, než skutečně vyřídí všechny zájemce,“ doplňuje.

Bezplatnou právní poradnu v Klatovech mohou zájemci navštívit každou středu mezi patnáctou až sedmnáctou hodinou v prostorách městského úřadu. Předem se objednávat nemusejí.

autor: en
Spustit audio