V květnu vypukne rozsáhlá oprava náměstí v Tachově, vrátí se na něj mariánský sloup

17. duben 2024 13:52

Po mnoha letech příprav začíná v Tachově oprava náměstí. Pokryje ho nová dlažba, změní se vozovka i struktura parkovacích míst. Na náměstí se vrátí také zničený mariánský sloup.

Začíná rekonstrukce tachovského náměstí

V Tachově začíná dlouho diskutovaná a několik let chystaná rekonstrukce náměstí. To je už desítky let vyasfaltované a nachází se na něm kašna a parkoviště. Městu, jehož počátky sahají do 12. století, jeho náměstí moc na historickém rázu nepřidává. Spíš naopak. To se ovšem během následujícího roku změní. Vedení města už podepsalo smlouvu se zhotovitelem, který za víc než 80 milionů korun bez DPH centrum Tachova opraví a zvelebí.

Začíná rekonstrukce tachovského náměstí

Nejprve začali náměstí zkoumat archeologové prostřednictvím historických sond. Hledají vrstvy ukazující vývoj náměstí. Pod vrstvou asfaltu už byly nalezeny dlažební kostky a ještě pod nimi se objevil pozůstatek původního valounového dláždění, které odborníci datují do konce 19. či začátku 20. století.

Začíná rekonstrukce tachovského náměstí

Stavební práce se naplno rozběhnou v květnu, ještě předtím se musí připravit některá dokumentace týkající se například uzavírek či zvláštního užívání. A jak se náměstí promění? „Místo asfaltu bude povrch tvořit kamenná dlažba. Kašna dostane nové osvětlení a vystrojí se vodovodní zařízení. Do prostoru náměstí se vrátí zásadní prvek, a to mariánský sloup. Z původního se dochovala pouze torza, na jejichž základě se teď vyrábí replika. O něco se rozšíří zeleň. Průjezdnost zůstane stejná jako dosud, parkovacích míst bude o trochu méně, ale na druhou stranu přibudou odstavná stání podél hlavní silnice pro zásobování,“ popsal vedoucí úseku investic tachovské radnice Pavel Bluma. Po dobu rekonstrukce, která by měla trvat rok, bude na náměstí výrazně omezen provoz.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio