V Nepomuku se téměř po 100 letech začalo opět vařit pivo

19. listopad 2018 08:00

Původní pivovar obnovila místní rodina Sochorových, která tam plánuje také otevření pivních lázní a expozici o historii vaření piva.

Roční výstav pivovaru, který se slavnostně otevře počátkem prosince, bude kolem 3 000 hektolitrů. „Už máme navařeno 7 000 litrů, máme tu mladou šikovnou sládkovou Žanetu Petružálkovou," uvedl Radovan Sochor. V nabídce budou čtyři druhy piv - hlavně dvanáctka a desítka, tedy plnotučná a polotučná Zlatá kráva - a dále speciální druhy svrchně kvašeným piv typu IPA a APA (Indian Pale Ale a American Pale Ale, třinácti a čtrnáctistupňové), které ponesou názvy Traktor. „To proto, že jsme farmářský pivovar," doplnil.

Soukromý pivovar v Nepomuku, který byl ve stejné budově, jako je nyní obnovený provoz, začal vařit v roce 1870 a přestal fungovat v roce 1932, přičemž poslední rok vyrobil 3 200 hektolitrů, stejně jako plánuje nový provoz. V Nepomuku na náměstí byly dva pivovary se zhruba stejným výstavem.

Podle Radovana Sochora jde o investici zhruba za 15 milionů korun. Ležácké sklepy a spilka jsou ve sklepích původního pivovaru v areálu nazvaném U Zeleného stromu. „Jde o celou jednu terasu v horní části nepomuckého náměstí," uvedl Sochor. Další etapou budou pivní lázně, pivní hotel plus pivovarské muzeum. Obojí by mělo vzniknout do dvou let.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio