Věhlasná bluegrassová kapela Cop a záznam z jejího českobudějovického rozhlasového vystoupení ozvláštní sváteční dopoledne

O svátečním dopoledni vám ve speciálním vydání Koncertních ozvěn od Tří lvů přiblížíme výjimečný koncert legendární plzeňské bluegrassové kapely Cop, který se uskutečnil ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. Poslechněte si záznam především jeho první části.

Skupina Cop existuje už od roku 1978 a od poloviny osmdesátých let stojí v jejím čele zakládající člen, charismatický zpěvák, kytarista a autor Miroslav Míša Leicht, který jméno kapely vysvětlil takto: „Byli jsme jako pletenec ze čtyř pramenů vlasů. Proto název Cop. Čtyři lidi, každý z jiné kapely.“

I když dosavadní kariéru Copu lemuje řada velkých úspěchů, včetně dvou celostátních Port a Ceny Anděl, a samozřejmě velké množství věrných fandů, musela se kapela vyrovnat i s obtížemi. Ta největší nastala v první polovině 80. let, kdy část členů kapely emigrovala do zámoří.

Cop s bohatou zahraniční koncertní zkušeností je opravdovou bluegrassovou legendou, je plný vynikajících muzikantů a má na kontě více než tucet alb. Při svých jubilantských koncertech opakovaně vyprodal pražskou Lucernu a poslední kulaté výročí slavil společně s jihočeskými Nezmary.

Cop kromě Míši Leichta tvoří mandolinista a houslista i zpěvák Jiří Vopava, hráč na dobro Petr Sláma, bandžista Martin Fridrich a baskytarista Ondřej Jukl. A ti se představili a sklidili zasloužený mohutný aplaus ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice 20. března letošního roku.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související