Velikonoční věneček ve stylu našich babiček, aneb co příroda a dům dají

Výzdobu na Velikonoce můžete dobře zvládnout i s využitím materiálu z přírody a z domácích zásob. Vyrobte si například velikonoční věneček podle návodu plzeňské floristky Heleny Kafkové.

Jako základ věnečku floristka doporučuje kroucenou vrbu: „Její jednotlivé proutky jsou na to ideální, v této době jsou velice pružné a ohebné. Jednoduchým způsobem si je smotáte do kroužku a ten potom na konci svážete stužkou.“ Stejně dobře vám poslouží mladé březové proutky nebo liány divokého chmele.

Přízdoby na věneček

Hlavní velikonoční přízdobou jsou tradičně skořápky vyfouknutých vajíček. „Vůbec nevadí, když se nějaká rozbije, použít se dají i rozbité části skořápek,“ ujišťuje Helena Kafková, „krásná jsou také plyšová kuřátka, dřevění zajíčci, barevné stužky, látkové kytičky nebo plechové konvičky.“ Zapojte svoji kreativitu, fantazii a domácí zásoby z minulých let. Přízdoby na věneček nejlépe připevníte tavnou pistolí.

Barvy jara

Žádoucí je barevná pestrost, pro inspiraci si můžete zajít na louku za humny, do parku nebo na zahrádku. „Velikonoce samy o sobě jsou takové barevné veselé období, takže určitě se nemusíte bránit kombinovat žlutou, zelenou nebo modrou. Hezká je i bílá a různé odstíny fialové a růžové,“ radí nebát se barev paní Helena.

Umístění na stůl nebo na dveře

Výsledek vašeho tvoření pak může buď vévodit velikonočnímu stolu, nebo zkrášlit vstupní dveře do domu či bytu. „Věneček vyráběný za účelem zavěšení na dveře můžete nazdobit jen v jeho spodní části. Vložíte tam hnízdo z přírodních materiálů, jako jsou větvičky, seno, sláma, případně kokosové vlákno. Do něj posadíte vyfouknutá vajíčka, můžete i větší slaměnou anebo dřevěnou slepičku, kohoutka a okolo vajíčka a kuřátka,“ popisuje Helena Kafková, „působí to dojmem takové velikonoční šťastné rodinky.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio