Vodní hrad Švihov opět pořádá Dobývání hradu

4. červenec 2011

Vodní hrad Švihov na Klatovsku pořádá dnes a zítra Dobývání hradu. V letošním roce se návštěvníci památky přenesou opět do 16.století, kdy poctivý lid sužovaly kruté nájezdy loupeživých rytířů. Program začíná po oba dny v 17 hodin pásmem tanců, dobové hudby, střelby a ukázky šermířského umění, na které pak naváže divadelní představení.

Už sedmým rokem nabízí vodní hrad Švihov komponovaný program s názvem Dobývání hradu. V pětihodinovém bloku nejrůznějších vystoupení se střídá tanec, šerm, přednáška o palných zbraních a hudba. Vrcholem večera je už tradičně velkolepá bitva o hrad, zhruba 45 minut dlouhý výstup, v němž se pojí divadlo, šerm i napínavá akce s využitím autentických dobývacích strojů.

Akce se koná za každého počasí 4. a 5. července 2011, předpokládaný čas zahájení je v 17:00 hodin, předpokládaný čas ukončení ve 22:00 hodin. Představení návštěvníky přenese do roku 1520, kdy západ královtsví českého úpí pod nájezdy zlovolných rytířů a žoldnéřských band pod prapory Zdeňka Malovce a Viléma Bechyně. Nově sešikovaná koalice Pražanů táhne na doupě lapků. Měšťané nemají ani tušení, že jejich úhlavní nepřítel se za krátko stane jejich dobrým spojencem v bitvě, kterou nevyřeší slova, ale zrada a úskoky.

Návštěvnost akce se v loňských letech pohybovala kolem tří tisíc návštěvníků. Svým rozsahem se tak Dobývání hradu řadí hned za festival České hrady jako druhá největší hradní akce na Švihově.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio