Vyrábíme vánoční ozdoby, svícny a přáníčka

20. prosinec 2020

Nechte se inspirovat a dejte se do adventního tvoření. Bavit bude celou rodinu, děti i dospělé. Společná činnost a její výsledky udělají radost všem.

Quilling je snadná technika, při které zaměstnáte i malé děti. Právě ony s oblibou namotávají na špejli papírové proužky. Lektorka výtvarných technik Veronika Kocková nabízí návod na quillingového sněhuláka. Můžete ho využít jako zápich nebo jako ozdobu na stromeček.

Bílou samotvrdnoucí hmotu si nemusíte kupovat, můžete si ji udělat sami a to z domácích zdraví neškodných surovin. Potom vyválíte a vykrájíte vánoční tvary, necháte ztvrdnout. A ozdoby nebo jmenovky na dárky jsou na světě. Recept máme od Silvie Hašlové z Pěstírny DEPO Plzeň.

Hana Bernhardtová z Černošína nezahálí v žádném ročním období, vlastnoručně vytvořené dekorace u ní doma nikdy nescházejí. Plné ruce práce má v předvánočním období, kdy plete adventní věnce a ze stálezelených větviček a různých přízdob sestavuje svícny na vánoční stůl. Chcete mít také takový svícen?

Rozmanitá přáníčka z papíru zaujala paní Hanu Veselou ze Stříbra natolik, že si pořídila stroj, kterým do tvrdého papíru vytlačuje různé obrázky. Ty potom nalepí na přáníčka, která dozdobí podle svojí fantazie. Každé přání k Vánocům a příchodu nového roku od ní je originál.

Zimní školu zahrádkářů připravilo na první dva měsíce r. 2021 územní sdružení Českého zahrádkářského svazu region Plzeň. Termíny jsou 16. ledna, 23. ledna, 6. února a 20. února, vždy dopoledne od 8:30 do 11:30. Místo konání TOTEM v Kaznějovské 51 v Plzni. Organizátoři doufají v příznivou epidemiologickou situaci a uskutečnění akce.

Co se v zimě děje ve včelích úlech? Jak pokračuje léčení varroázy? Začínajícím včelařům radí Michal Černý, jednatel Českého svazu včelařů v Merklíně.

K náhodnému nálezu lanýže zimního došlo před nedávnem v Brně. Čím se lanýže vyznačují, kolik stojí a se kterou houbou bývají zaměňovány, o tom hovoří mykolog Zdeněk Hájek.

Více v záznamu Hobby magazínu speciál.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.