Výstava Valdštejnové a počátky archeologie na šťáhlavském panství je k vidění online

10. únor 2021 06:00, aktualizováno

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Plzni nabízí aktuální panelovou výstava Valdštejnové a počátky archeologie na šťáhlavském panství na internetu. Výstava je nainstalovaná v mázhauzu domu U Zlatého slunce v Prešovské ulici v Plzni, kde NPÚ sídlí.  V současné době výstavu kvůli epidemiologické situaci nelze navštívit přímo, ale k vidění je na webových stránkách.

Výstava je jednak věnovaná dvěma členům rodu Valdštejnů spjatých se šťáhlavským panstvím a osobě Františka Xavera France (1838 - 1910), tak i oblastem, ve kterých docházelo k prvním archeologickým zkoumáním. Nabízí se tak jedinečná příležitost dozvědět se o počátcích archeologického bádání ve Šťáhlavech a jeho okolí.

Valdštejnové a počátky archeologie na šťáhlavském panství

Kristián Vincent z Valdštejna - Vartenberka (1793 - 1858), kterému se autoři výstavy věnují, se pravděpodobně zajímal o starožitnosti, kam ve své době patřily předměty všeobecně starodávné. Jak umělecká díla, tak z dnešního hlediska i archeologické objevy.

Další osobností, o které se lze dočíst je vnuk Kristiána Vincenta z Valdštejna - Vartenberka, Arnošt Karel z Valdštejna - Vartenberka (1849 - 1913).

Arnošt Karel z Valdštejna – Vartenberka nejen, že zaměstnal jako zahradníka jednu z nejvýznamnějších postav pro šťáhlavské polesí z hlediska archeologie, a to Františka Xavera France, ale také dal impulz pro Francovy vykopávky. Rovněž Františka Xavera France pobízel k sepisování informací o jeho průzkumech. Jedinečné popisky a kresby F. X. France svou výpovědní hodnotou předstihly svoji dobu. V online verzi výstavy je k vidění pár nákresů F. X. France.

K vidění jsou také portréty nebo dobové fotografie

Valdštejnové a počátky archeologie na šťáhlavském panství

Výstava také poukazuje na kozelské polesí Šťáhlavska, jako na významnou oblast z hlediska archeologie. V krajině jsou zachované archeologické pamětihodnosti z pravěku, středověku, ale také důkazy o užívání terénu v 19. století. V online verzi výstavy je zveřejněno několik pozoruhodných fotografií krajiny v současné době. Zachyceny jsou tak například základy středověké tvrze či pozůstatek po železničním náspu lesní úzkokolejky.

Výstavu připravili Veronika Pilná, Filip Kasl a Veronika Jíchová. S prvními dvěma autory vznikl krátký rozhovor k výstavě, který stojí za poslech. Doporučuji navštívit webové stránky Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Plzni a zhlédnout tuto jedinečnou online výstavu Valdštejnové a počátky archeologie na šťáhlavském panství.

autor: Anděla Blažková | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Národní památkový ústav , územní odborné pracoviště v Plzni
Spustit audio