Waldemar Matuška: A tak dál nosíš po kapsách sny mládí

Vracíme se do 70. let. Jak se tehdy hudebně dařilo Waldemaru Matuškovi. Na určitý čas dokonce zakotvil u lidových písniček, které se pro něho později staly jediným záchranným stéblem po emigraci do USA.

Od roku 1970 nahrával s orchestrem Václava Hybše, který byl jeho hlavním partnerem. Dvorním textařem, autorem scénářů pro koncertní vystoupení i scénáristou jeho televizních recitálů Dobrý večer s Waldemarem, Stará láska nerezaví a Co neodnes čas se stal Ivo Fischer. Počátkem 70. let vznikla i celá deska lidových písniček s názvem Waldemar Matuška zpívá lidové písně z celého světa a v téže době vzniklo také album námořnických evergreenů, které dostalo název Waldemar zpívá písně o moři aneb Johoho. Nezapomenutelné jsou v jeho podání skladby Má láska je za velkou louží, Námořnickej bál, Santiano, Kvetou lípy, Hříšník a fláma nebo Čas chvátá.

Waldemar Matuška se v roce 1976 oženil a jeho manželka Olga Blechová se postupně stala jeho pěveckou partnerkou. V sedmdesátých letech zněl hlas Waldemara Matušky i z úvodních písní k některým českým seriálům a filmům, z nichž jmenujme alespoň Talíře nad Velkým Malíkovem, Rozpaky kuchaře Svatopluka, Chalupáři nebo Doktor z Vejminku. Kdo by neznal slavné melodie Když máš v chalupě orchestrion nebo Když jdou na mužskýho léta. V roce 1973 si Waldemar zahrál v oblíbeném hudebním filmu Noc na Karlštejně roli cyperského krále Petra, v 70. letech také zúčastnil různých festivalů a soutěží, poslední v roce 1976. Tehdy se rozloučil s orchestrem Václava Hybše, který ho do té doby doprovázel a přešel s Olgou Blechovou ke Kamarádům táborových ohňů.

Z roku 1972 pochází i jeden z největších hitů Waldemara Matušky s názvem A tak dál nosíš po kapsách sny mládí. Napsali ho Bohuslav Ondráček a Zdeněk Borovec.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.