Zámku Zelená Hora se blýská na lepší časy

3. prosinec 2021 10:55, aktualizováno

Zámek Zelená Hora u Nepomuku, jeden ze symbolů knížky Miloslava Švandrlíka Černí Baroni, má naději na záchranu. Mělo by tady vzniknout několik expozic připomínajících perzekuce lidí během totality.

Zámek Zelená Hora u Nepomuku by se do několika let měl stát atraktivním turistickým cílem. Také díky takzvaným Černým baronům. Pomocné technické prapory sice na Zelené Hoře nikdy nebyly, ale ve své knize je sem umístil spisovatel Miloslav Švandrlík.

Do roku 2029 by na zámku mělo vzniknout několik expozic připomínajících perzekuce lidí během totality. Začalo totiž platit memorandum o budoucím využití historického objektu. Mezi jeho signatáře patří Ministerstvo kultury, Ústav pro studium totalitních režimů, Plzeňský kraj, organizace Post Bellum, Matice Jana Nepomuckého, město Nepomuk a obec Klášter, pod kterou zámek spadá.

V roce 2029 první návštěvníci

Tyto subjekty se zavázaly k tomu, že napomohou vzniku expozic, které budou připomínat kapitoly z moderních dějin naší republiky. Některé se budou věnovat existenci takzvaných pétépáků, tedy pomocných technických praporů, které sloužily k převýchově politicky nespolehlivých osob.

Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimu Zdeněk Hazdra by se rád podílel na popularizačních akcích pro veřejnost, které by reflektovaly novodobé dějiny, zejména éru nacistické okupace a komunistické diktatury. „Na Zelené Hoře bychom rádi otevřeli expozici o perzekuci církví a duchovenstva v období dvacátého století,“ plánoval.

Starosta obce Klášter Zdeněk Bartošek připomněl, že zámek potřebuje nové topení, rozvody vody a kanalizace. Rekonstrukce se podle něj vyšplhá na 700 milionů korun. „Jinak je ale zámek v poměrně dobrém stavu, nezatéká do něj, má vyměněná okna, je v něm stálá teplota,“ shrnul. V roce 2024 by podle starosty měly být vyhlášené Norské fondy, o jejichž podporu se chce projekt ucházet. Hotovo by pak mohlo být v roce 2029.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio