Západní Čechy mají stále vysoký výskyt nádorů tlustého střeva a slinivky břišní

3. říjen 2019 07:20

K regionům s největším počtem výskytu rakoviny tlustého střeva patří pořád západní Čechy. V případě rakoviny slinivky břišní je pak Plzeňský kraj dokonce absolutním vítězem. Nejen o tom hovořili v prostorách plzeňského pivovaru na pracovním jednání členové výboru České gastroenterologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně s gastroenterology Plzeňského a Karlovarského kraje a představiteli orgánů státní správy.

Na dvoudenní konferenci se řešila aktuální čísla nemocnosti a úmrtnosti pacientů právě na rakovinu tlustého střeva a slinivky břišní. Ale řeč byla i o biologické léčbě, o Kronově nemoci a ulcerózní kolitidě, což jsou střevní záněty. Ty bohužel nejdou léčit, ale léky naštěstí umožňují navodit takzvanou bezpříznakovou dobu. Letos se u nás léčí se střevními záněty 6500 lidí. To je přibližně 12 procent všech nemocných.

V Plzeňském kraji je to 20 pacientů na 100 000 obyvatel. V Karlovarském kraji se jedná o 16 lidí. V počtu úmrtí právě na rakovinu slinivky je pořadí podobné. První Plzeňský, druhý Karlovarský kraj. Za posledních 40 let jsou čísla dvojnásobná. Nabízí se otázka, proč tomu tak je?

Za posledních 40 let jsou čísla dvojnásobná. Nabízí se otázka, proč tomu tak je? Vedoucí lékařka oddělení gastroenterologie I. Interní kliniky FN Plzeň Jana Koželuhová připustila, že jednoznačnou odpověď nezná

Vedoucí lékařka oddělení gastroenterologie I. Interní kliniky FN Plzeň Jana Koželuhová připustila, že jednoznačnou odpověď nezná. Třeba kvalita vody nebo výskyt radonu v zemi s tím podle ní ale vůbec nesouvisí.

Obecně za to může složení obyvatelstva, životní styl, genetické předpoklady a podobně. Jana Koželuhová nabídla ještě jednu možnost - totiž pečlivost lékařů, kteří jsou schopni rakovinu diagnostikovat. Důkazem je pořadí evropských zemí s počtem výskytu rakoviny tlustého střeva, podle nějž je nejzdravější zemí Albánie. Podle lékařů je to ale dáno spíše kvalitou diagnostiky.

Karlovarský kraj nemá onkologické centrum

Čísla pro celou ČR začínají být lichotivější. Česká republika už není první, ale klesla na 18. místo. Na čele jsou Maďarsko, Slovensko a Chorvatsko. V celosvětové tabulce nám patří 22. příčka.

A ještě důležitá skutečnost ke karlovarskému regionu. Jako v jediném u nás zde chybí komplexní onkologické centrum a s tím souvisí i kritický nedostatek klinických a radiologických onkologů. Plzeňská fakultní nemocnice by zase uvítala daleko větší počet lůžek, který už prý brzy nemusí stačit.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio