Zemřel hudební skladatel Vangelis

23. květen 2022

Ve světě filmové hudby je už od začátku 80. let pojmem řecký skladatel Vangelis. Proslavil se hudbou ke známým a kritikou vyzdvihovaným filmům. Celý svět proto rozesmutněla zpráva, že tento obdivovaný skladatel zemřel.

Pokud jste se o něm chtěli něco dozvědět, určitě jste byli zklamáni. Jméno Vangelis sice znal celý svět, ale to bylo tak všechno, co o autorovi nádherné hudby bylo známo. S médii téměř nekomunikoval, nikdo ani nevěděl, kde vlastně bydlí. O Vangelisově soukromém životě toho bylo známo jen velmi málo, prakticky nevystupoval na veřejnosti a rozhovory pro média poskytoval jen velmi vzácně.

Jeho hudba však jakoby zdálky o sobě stále dává vědět, aniž by jí kdokoli musel více pomáhat. Není to hudba samoúčelná. Je vytvořena tak, aby s ní každý mohl ve svém nitru naložit podle svého. Například Vangelisova hudba z filmu 1492 - Dobytí ráje svého času bourala hitparády po celém světě. Jde z ní mráz po zádech ještě dnes, takovou má sílu.

Evangelos Odysseas Papathanassiou, jak znělo Vangelisovo občanské jméno, se hudbou k snímku 1492: Dobytí ráje proslavil po celém světě a potvrdil pozici vyhledávaného filmového skladatele, úspěch titulní skladby z tohoto filmu už ale nikdy nepřekonal. U nás tuto skladbu s textem od Zdeňka Borovce nazpíval Daniel Hůlka pod názvem Ráj. A jen připomeňme, že načasování premiéry tohoto filmu na rok 1992 nebylo náhodné – jak už vyplývá i z názvu filmu, měl premiéru 500 let po Kolumbově objevu Ameriky.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.