Zrak, sluch i hmat využijete v plzeňském Muzeu loutek

29. duben 2022

Muzeum loutek je jednou z poboček Západočeského muzea a sídlí na náměstí Republiky v Plzni. Ačkoliv jsou jeho nejvděčnějšími návštěvníky zejména děti, ani dospělí tady nebudou mít nouzi o zábavu a zajímavé poučení.

„Muzeum mapuje historii loutkářství z Plzně a jejího blízkého okolí. Je rozděleno na tři části v souladu s časovou osou až do současnosti, kdy v expozici s názvem Nikdy v klidu najdeme loutky a inscenace od výtvarníka Ivana Nesvedy a jeho kolegů z Divadla Alfa,“ uvedla kurátorka Muzea loutek Veronika Plachá. Tato výstava je interaktivní a návštěvníci si tak mohou sami vyzkoušet některé její prvky.

Velice zajímavým počinem je zde také dioráma s názvem Svatba u Broučků: „Jedná se o dílo Jiřího Trnky. Je široké asi 2,5 m a vysoké něco přes 1 m. Najdeme tady 57 postaviček broučků, kobylek a šneků. Vidíme zde konkrétně svatbu Verunky. Je tady svatební pár, pěvecký sbor, který jim zpívá, a broučci, kteří se na svatbu přiletěli podívat. Na výrobu byly využity různé materiály, jako například dřevo, textil, kov, sklo, ale třeba i vlasy a chlupy,“ popsala kurátorka.

Krom nejrůznějších vizuálních vjemů tady návštěvníci uslyší i mnoho doprovodných zvuků.

V Muzeu loutek najdete samozřejmě i známé loutky Spejbla a Hurvínka.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio