Zubní pasty: Co znamenají barevné značky na tubě?

27. září 2016

Už jste slyšeli, že lze jednoduše poznat obsah chemických látek v zubní pastě podle barevného proužku na konci tuby? Co je pravdy na zprávě, která mnoha lidem přišla e-mailem? A na co si dát pozor při výběru zubní pasty?

Varuje černý proužek před nebezpečnými chemikáliemi …?

Podle zprávy šířené e-mailem mají barevné proužky nebo čtverečky na konci tuby označovat to, zda zubní pasta obsahuje nebezpečné chemikálie. Zelená značka má údajně znamenat přirozený obsah, modrá pak přirozený obsah doplněný určitým lékem. Červená značka má upozornit na kombinaci přirozeného a chemického obsahu, černá by údajně měla označovat výrobek čistě chemický.

… nebo jde o bulíky na nose?

Jenže tato zpráva není pravdivá. Patří mezi nejčastější hoaxy, tedy mystifikace šířené prostřednictvím internetu.

Ve skutečnosti barevné značky na tubách zubních past nemají nic společného se složením výrobku. Používají se jako technologická značka pro automatické výrobní linky, které chrlí ohromnou rychlostí tuby na zubní pasty. Tyto obaly se vyrábí z dlouhého plastového pásu a značka slouží k tomu, aby automat poznal, kde má pás plastu rozdělit tak, aby z něj vznikly jednotlivé tuby. Proto podobné značky najdete nejen na tubách od zubních past, ale také na mnoha jiných obalech, například na tubách od cukrové polevy nebo kosmetických krémů.

Číst složení se vyplatí

Pokud si chcete vybrat zubní pastu podle jejího obsahu, nezbývá tedy, než začíst se do složení jednotlivých ingrediencí. Zubní pasty podléhají podobně jako další výrobky osobní hygieny regulaci toho, co se v nich smí používat, a co nikoli. Existuje ale skupina problematických přísad, které je sice legální používat, ale mnozí spotřebitelé se jim raději vyhýbají. Ať už s ohledem na své zdraví nebo z ohleduplnosti vůči životnímu prostředí.

Parabeny pod drobnohledem

Za problematickou skupinu přísad jsou považovány parabeny, které patří mezi nejběžnější konzervační činidla. Obavy vzbuzuje hlavně propylparaben a butylparaben, u kterých byla prokázána schopnost napodobovat chování ženských pohlavních hormonů estrogenů. Některé vědecké studie naznačují, že by toto hormonální působení mohlo vést ke snížení plodnosti.

Propylparaben

Dánsko proto zakázalo použití těchto dvou parabenů ve výrobcích pro děti. Následně Evropská unie na základě doporučení Vědeckého výboru pro bezpečnost spotřebitele (Science Committee on Consumer Safety) použití některých parabenů zakázala (např. isobutylparaben) a u propylparabenu a butylparabenu snížila maximální povolené koncentrace.

Triclosan v nemilosti

Další problematickou látkou obsaženou v některých zubních pastách je triclosan. Jde o syntetickou chlórovanou látku, která je používaná jako antibakteriální a konzervační činidlo v řadě výrobků osobní hygieny. V dutině ústní se triclosan vstřebává do organismu sliznicí a dále se krví může dostat do kterékoli části těla. Protože se struktura triclosanu podobá hormonům štítné žlázy, může už v nízkých koncentracích narušovat metabolismus. Další problém triclosanu spočívá v tom, že se s odpadními vodami dostává do řek, rybníků, jezer a moří. Jako perzistentní látka přetrvává triclosan dlouho v životním prostředí a hromadí se v tělech ryb nebo jiných vodních organismů. Z těchto důvodů řada výrobců zubních past nebo mýdel vyloučila triclosan z používání ve svých výrobcích.

Triclosan

Co můžete dělat VY? aneb Rady k nezaplacení

Nenechte se ošálit „senzačními“ zprávami, které se šíří prostřednictvím e-mailů nebo které odkazují na nedůvěryhodné internetové stránky. Vybírejte si zubní pasty nebo jiné hygienické a kosmetické výrobky na základě jejich složení, případně za pomoci seriózních testů spotřebitelských organizací. Nekupujte zboží, které neobsahuje informace o výrobci nebo distributorovi. Nekupujte zboží s prošlou dobou trvanlivosti, byť by bylo nabízeno se slevou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.