Zvony odletěly do Říma, nahradili je hrkači

28. březen 2024 19:57

Hrkačky, klapačky a různé řehtačky se na Zelený čtvrtek ozývaly v ulicích Tachova. Na pochod se tu vydal průvod hrkačů. Předvedení starého velikonočního zvyku letos podruhé pořádalo Muzeum Českého lesa.

Hrkači v Tachově

Řehtat nebo hrkat se dle tradice začíná právě na Zelený čtvrtek. Později z papežova nařízení v tento den utichly také všechny zvony na znamení smutku nad osudem Ježíše Krista. A právě hrkání zvuk zvonů nahrazovalo. V minulosti bylo výsadou chlapců, dnes už se ale zapojují i dívky. Hrkání by dle zvyku mělo probíhat pravidelně brzy ráno, v poledne a večer a na Velký pátek navíc ještě v 15 hodin, v čas Ježíšovy smrti. Skupinky řehtačů by měly chodit od domu k domu a hrkat tak dlouho, dokud nedostanou výslužku. Obchůzky končí na Bílou sobotu v poledne, kdy si řehtači mohou rozdělit koledu. V sobotu večer už pak znovu zaznívají zvony.

V Tachově se tradice hrkání v minulosti dodržovala a Muzeum Českého lesa se ji nyní snaží obnovit. Čtvrtečního průvodu se zúčastnilo celkem několik desítek lidí, zapojily se třeba děti z mateřských škol a příměstského tábora. Hrkání doplnila tradiční básnička.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio