10 praktických rad k vaření v náročné době. Chystáme doma s dětmi zdravé a chutné snídaně a svačiny

2. duben 2020

Spojili jsme se s Ing. Barborou Hernychovou ze společnosti PROBIO a zeptali jsme se jí na praktické rady týkající se vaření v dnešní náročné době. Získali jsme pro vás také levné a rychlé recepty, které budou dětem určitě chutnat. 

Dala jsem dohromady několik rad, které se mi osvědčily, jako inspiraci na rychlé, snadné, efektivní, cenově dostupné a samozřejmě chutné a zdravé vaření v době, kdy máme mnozí z nás doma děti, které se jindy stravují ve školní jídelně, máme omezené možnosti nakupování a k tomu hromadu dalších povinností.

Ing. Barbora Hernychová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak zde třeba najdete zajímavé podněty i pro svoji rodinu.

Kvalitním zdravým jídlem můžete výrazně podpořit svůj imunitní systém.

Desatero praktických rad

1. Mějte vždy doma po ruce univerzální suroviny - vločky, krupice, mouky, obiloviny, luštěniny využijete je na mnoho způsobů a typů jídel - pomazánky, polévky, kaše, pečivo.

Čtěte také

2. Uvařte si větší množství surovin, ušetříte tím čas a energii. Například ze sáčku krup připravíte rizoto, přílohu, část použijete jako zavářku, část rozmixujete do kaše. Z čočky uvaříte polévku, karbanátky, z části pomazánku či dhál. Zbylou surovinu můžete zmrazit a využít později, kdy se vám bude hodit.

3. Vařte polévky, dají se nachystat ve velkém množství a dobře poslouží v poledne jako součást oběda, zbytek nechte na večer s chlebem. Skvělé jsou rychlé zeleninové krémy například mrkvový, špenátový či cibulový s krupicovou zavářkou či krutony ze staršího pečiva.

Jarní ovesné placičky „co dům dal“

Doba přípravy: 40 min, počet kusů: 10 placiček
Suroviny: 180 g ovesných vloček, majoránka, česnek, bylinná sůl, petrželka, jarní cibulka, asi 200 ml mléka, 100 g zeleniny (hrášek, kukuřice, mrkev atd.), 2 vejce, hrsti divokých bylin (kopřiva, pampelišky, kontryhel, medvědí česnek, bršlice…), 50 g tvrdého sýra (eidam, gouda), pepř a paprika na dochucení, špaldová mouka na zahuštění, olej na pečení a smažení
Postup: Ovesné vločky nechte přes noc namočené, aby nasákly veškerou tekutinu a krásně změkly. Nakrájejte cibulku a mrkev, utřete česnek, nastrouhejte sýr, nasekejte nadrobno bylinky a přidejte ke vzniklé husté vločkové kaši. Vše smíchejte a řádně promíchejte, aby se suroviny propojily. Podle potřeby případně zahustěte špaldovou moukou, osolte a dochuťte pepřem a paprikou. Pak tvořte placičky a smažte po obou stranách na pánvi dozlatova. Podávejte s brambory, zeleninovým salátkem a posypané pažitkou. Výborně chutnají i studené.

4. Vyrábějte pomazánky - geniální pestré jídlo, které chuťově přizpůsobíte každému členu rodiny. Základem může být tvaroh, rozmixovaná luštěnina (čočka, cizrna, fazole) či obilovina (pohanka či jáhly), dochuťte sýrem, česnekem, strouhanou zeleninou, bylinkami a kořením.

5. Pečte si vlastní pečivo. Tato rada vypadá na první pohled možná časově náročně, ale jak si jednou zvyknete a zařadíte pečení do svého denního harmonogramu, nebude vás nijak časově omezovat. A mít po ruce vlastní housky či dobrý kváskový chléb, aniž byste museli do obchodu, je úlevné a opravdu praktické.

Čtěte také

6. Pěstujte si klíčky a výhonky, je to přímo multivitamín plný živin. Podporují obranyschopnost, dodávají vitalitu a energii. Za pár dní máte vypěstované mladé výhonky munga, hrášku, čočky, řeřichu, vojtěšku či hořčici. Přidávejte je do polévky, nasekané na chléb či do salátu.

7. Podobně fungují i mladé divoké byliny, které už nyní začínají vylézat ze země (mladé kopřivy, bršlice či pampelišky). Přidejte je do špenátu či polévky. Medvědí česnek je dokonalá ingredience do pomazánky, na pesto či jako posyp jakéhokoliv jídla. Tyto superpotraviny nastartují váš imunitní systém, posílí vás a podpoří správné zažívání.

Pomazánka z červené čočky (jídlo vegetariánské, bezlepkové)

Doba přípravy: 35 min + doba chlazení počet porcí: 4,
Suroviny: 200 g červené čočky, 5 lžic olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 cibule nakrájená na kostičky, 1 střední nastrouhaná mrkev, šťáva z citronu podle chuti, 1 lžička soli, cca 600 ml vody, kari koření
Postup: Červenou čočku na cedníku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte. Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením. K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku. Směs zalijte vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu.
Pomazánku lze namísto kari kořením dochutit např. čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem, a jiným kořením dle fantazie.

Čočková pomazánka

8. Zapojte do vaření děti, které mají teď spousty volného času. Nechte je připravit vlastní jednoduché jídlo - těstoviny, kaši či pomazánku. Mohou si nachystat přísady na domácí pizzu či si nazdobit palačinky. Přenechte jim povinnosti v kuchyni.

Nebojte se na ně převést adekvátní odpovědnost. Děti mají mnohem více energie než my dospělí, tak toho využijme a šetřeme tu svojí. Navíc je to příležitost, aby se naučily mnoho nového, procvičily v praxi při vaření a pečení převody jednotek hmotnosti a objemu a pocítily vlastní kuchařské úspěchy.

Velikonoční perníčky

Doba přípravy: 90 minut
Množství: 2 plechy
Suroviny: 500 g chlebové žitné mouky, 180 g třtinového moučkového cukru, 1 prášek do perníku, 1 lžička perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 70 g másla, 3 vejce, 80 g medu, špetka soli
Postup: Do mísy prosejte mouku, moučkový cukr a kakao. Přidejte prášek do perníku, perníkové koření a sůl. Důkladně promíchejte. Přidejte rozpuštěné máslo, 2 vejce, med a vypracujte v hladké těsto. To dejte do lednice na 1 hodinu odpočinout.
Těsto znovu propracujte, vyválejte plát výšky 2-5 mm a vykrájejte perníčky libovolných tvarů. Perníčky položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete bílkem a pečte na 170 °C 7-8 minut.
Tip: Na perníčky můžete použít i žitnou výražkovou mouku Bioharmonie nebo celozrnnou jemně mletou žitnou mouku Bioharmonie.

Velikonoční perníčky

9. Dopřejte si sladké bez výčitek svědomí. Na kvalitním sladkém jídle v přiměřené míře není nic špatného, pohladí nás po duši a vyvolá příjemný pocit v těle.

Kvalitní čokoláda, sušenky bez palmového oleje či sušené ovoce je správné mlsání. Zařaďte do jídelníčku rychlé a snadné ječné lívance, pohankové palačinky, perník, muffiny či další domácí dobroty z kvalitní mouky a základních surovin. Přispějí k rodinné pohodě.

Čtěte také

10. A nezapomeňte si jídlo užívat, protože radost a pozitivní myšlení pomáhají posílit náš imunitní systém a udržují nás v dobré náladě, které jsou teď hodně potřeba.

Velkou inspirací jsou mi knihy od Hanky Zemanové Biokuchařka a Bioabecedář, kniha Kateřiny Winterové Jíst a žít a archiv pořadu Herbář, knihy a blog Evy Francové Kuchařka ze Svatojánu či Velmi osobní kniha o zdraví Margit Slimákové. Všechny knihy lze objednat online a za pár dní je máte doma.

Praktické informace, jak jídlem podporovat imunitu, naleznete na www.restartimunity.cz a recepty z biopotravin na www.probio.cz/cs/probio-svet/recepty

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.