136 lahví vzácných vín v hodnotě okolo 30 milionů korun se ukrývá na hradu a zámku v Bečově

7. září 2022
Poklady minulosti

Seriál Poklady minulosti nás zavedl na hrad a zámek v Bečově nad Teplou na Karlovarsku. Právě zde je vystavený nejenom věhlasný relikviář svatého Maura, ale už od příštího roku budou moci návštěvníci obdivovat i takzvaný bečovský tekutý poklad.

V Bečově nad Teplou v Karlovarském kraji stojí majestátní hrad. Jeho historie sahá do 14. století, kdy byl postaven pro ochranu důležité obchodní stezky a také pro výběr cla. Později sloužil i jako reprezentativní sídlo. To ovšem nevyhovovalo nárokům majitelů, a proto byl počátkem 18. století přistavěn pozdně barokní zámek s terasovými zahradami.

Ukrývá hned několik pokladů. Jedním z nich je tak zvaný tekutý poklad, který byl z větší části objeven spolu s relikviářem sv. Maura (nejcennější šperkařská památka u nás). Jedná se o 136 lahví vín, koňaků a portského z konce 19. století. Jednotlivé lahve mají hodnotu až 700 tisíc korun.

Sbírka archivních vín byla vytvořena rodinou Beaufort-Spontin, která vlastnila areál dnešního Státního hradu a zámku Bečov v letech 1838–1945. Sbírku tvořili pravděpodobně v době před první světovou válkou. Měla pro ně zřejmě velkou hodnotu. Na konci druhé světové války kolekci vín ukryli spolu s relikviářem sv. Maura pod podlahu hradní kaple.

Předměty ukrývali pravděpodobně s představou, že se pro ně budou moci po několika letech vrátit. Vzhledem k politické situaci v Československu v druhé polovině 20. století byly lahve vypátrány až spolu s relikviářem sv. Maura v roce 1985. Od té doby byly uloženy v areálu státního hradu a zámku Bečov.

Aby mohli i návštěvníci ocenit jedinečnost takového pokladu, je v plánu nová expozice.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio