24 klavírů a pianin putovalo Plzní. Konzervatoř vrací nástroje domů

9. červenec 2021 18:20, aktualizováno

Plzeňská konzervatoř se po dvou letech stěhuje zpět do zrekonstruované budovy v Tylově ulici, kterou napadla dřevomorka. Začalo se stěhováním 24 klavírů a pianin. Některé z nich váží až 300 kg a na stěhovací firmu čekala mnohá překvapení.

Konzervatoř Plzeň si už do nově opravených prostor v Tylově ulici nastěhovala své první nástroje - 24 klavírů a pianin. Začala tak s těmi největšími a nejtěžšími nástroji. Pianina se stěhovala po schodech pomocí dřevěných ližin.

Zhruba 180 kg vážící pianina stačí jen dostat na ližiny, připevnit je popruhem a ve dvou lidech pomalu posouvat po schodech dolů. S transportem větších a těžších křídel je to složitější. „Odmontovali jsme jednu nohu, namontovali jsme transportní saně a poté jsme klavír skáceli přímo na přepravní vozík, který používáme na schodiště,“ vysvětlil šéf specializované firmy na transport klavírů a pianin Petr Mikyska. Při přepravování těchto nástrojů je potřeba dávat pozor téměř na všechno.

Hned několik překvapení

U vchodových dveří v dočasném působišti konzervatoře v Podmostní ulici bylo nutné odmontovat bezpečnostní mříž. Jinak by se křídla vůbec nedostala ven. Nepotěšil ani fakt, že nejvíc hudebních nástrojů bylo až v posledním patře. Nástroje jsou také hodně vysušené, a proto je potřeba dávat pozor, aby se při kácení nástroje neulomila například noha.

Klavíry se budou muset během měsíce znovu naladit, protože v momentě, kdy se nástroj přemístí na nové místo, zvyká si na vlhkost i teplotu nového prostředí. Stěhování do zrekonstruované budovy v Tylově ulici by mělo skončit příští týden.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio