24. mezinárodní folklorní festival CIOFF® PLZEŇ 2022 – 2. část záznamu

11. červenec 2022

Ve dnech 8. – 12. června 2022 proběhl v Plzni a na dalších místech 24. mezinárodní folklorní festival CIOFF® PLZEŇ 2022. Český rozhlas Plzeň jako hlavní mediální partner festivalu pořídil záznam hlavního festivalového pořadu nazvaného „V dobrém jsme s v Plzni sešli…“, který proběhl v pátek 10. 6. 2022 na hlavní festivalové scéně U Branky v Plzni.

Poslechněte si 2. část záznamu, ve které účinkují Plzeňský lidový soubor Mladina, Folklorní soubor Poľana (Zvolen, Slovensko) a Tuna de Derecho de Valencia (Španělsko)

Plzeňský lidový soubor Mladina

Plzeňský lidový soubor Mladina vznikl v roce 1954 jako Soubor písní a tanců Škoda Plzeň. Pod současným názvem, kterým se soubor hlásí k plzeňské tradici - dobrému pivu - působí soubor od roku 1994. Těžiště jeho repertoáru leží v oblasti jihozápadních Čech (zejména v oblasti Chodska, Plzeňska a jižních Čech).

Poľana, Zvolen (Slovensko)

Folklorní soubor Poľana pracuje při Technické univerzitě ve Zvolenu od roku 1956. Už při svém založení si soubor vzal do vínku rozvoj lidových tradic především regionu Podpoľania a podle majestátního vulkánu dominujícího celému kraji přijal jméno „Poľana“. Repertoár souboru je sestaven z lidových tanců a písní regionu Podpoľania (Detva, Čerín, Hrochoť, Očová), Horehronia (Šumiac, Pohorelá), Čierneho Balogu, Gemera a Pliešoviec.

Čtěte také

Tuna de Derecho de Valencia (Španělsko)

Folklorní soubor Tuna de Derecho představuje tradiční typické písně španělské školy. Ve svém repertoáru zpracovává také širokou paletu jihoamerických písní (bolera, flamenga, rumba atd.). Zpěv je vždy doprovázen hrou na kytary a další strunné nástroje.

Spustit audio