3 ze 4 kousnutí bývala smrtelná, dnes je medicína na jiné úrovni. I tak patří tento had mezi toxicky významné druhy

17. duben 2023
Mezi námi zvířaty

Křovinář němý je největším zmijovitým a chřestýšovitým hadem západní polokoule. Dorůstá délky cca 2,5 – 3 m a pochází se Surinamu. Vyžaduje pralesní prostředí, proto není jednoduché jej chovat.

Křovinář němý v plzeňské zoo

Křovinář němý má zajímavý vzhled: „Má velkou a širokou hlavu, jeho podklad je žlutý s kostkovaným nebo trojúhelníkovým tvarem. Dále má kýlnaté šupiny a hrubou kůži,“ popsal hada chovatel ze Zoologické a botanické zahrady města Plzně Miroslav Dohnal.

Ačkoliv se jedná o velice plaché zvíře, ke kousnutí člověka ve volné přírodě sem tam samozřejmě dojít může. „Kousnutí u indiánů není dle záznamů tak časté, ale když k němu dojde, tak tento had patří mezi toxicky významné druhy, čili je to opravdu hodně jedovaté zvíře. Dříve se uvádělo, že ze 4 kousnutí jsou 3 smrtelná, ale dnes je medicína na úplně jiné úrovni,“ uvedl chovatel.

„Křovinář má dobře vyvinuté tepločivné jamky, tudíž teplotu u lovené kořisti začne vnímat a poté ji začne lovit. Má sklapovací zuby, které mohou dosahovat 2 – 3 cm. Němý se jmenuje proto, že se plazí téměř neslyšně. Jeho potrava ho nevidí a je velice tichý. Jen když znervózní, tak koncem svého zrohovatělého ocásku začne kmitat. Na tento ocásek také částečně loví potravu,“ řekl Dohnal.

Co myslíte, nestresují tohoto hada návštěvníci zoo? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio