30 let dětského souboru Mráček z Mrákova

10. září 2019

Dětský folklorní soubor Mráček z Mrákova slaví v letošním roce 30. výročí svého založení. Souborem už prošlo několik generací tanečníků a založené byly dokonce čtyři dudácké muziky.

Dětský folklorní soubor Mráček z Mrákova

Psal se rok 1989, když se Marie Johánková a Ludmila Herlíková rozhodly založit v Mrákově dětský soubor. Bylo ho potřeba jako soli, protože dospělý soubor, tedy Chodský soubor Mrákov, se potýkal s nedostatkem dorostu. Ludmilu Herlíkovou po čase vystřídaly Anna Bayerová a Jitka Růžková, ale Marie Johánková stála ve vedení souboru celých 30 let.

Dětský folklorní soubor Mráček z Mrákova

Za dobu své existence se v Mráčku vystřídalo už několik generací tanečníků a zpěváků. Členskou základnu souboru tvoří děti od 5 do 15 let, které se ještě dělí mladší a starší složku. Soubor měl vždy vlastní doprovodnou dudáckou muziku. Celkem za třicet let byly založeny čtyři dudácké kapely a všechny dodnes aktivně účinkují: Mladá dudácká muzika z Mrákova, Dudácká muzika Bulácí, Dudácká muzika Drátenící a v současnosti soubor doprovází Dudácká muzika Vavřinečka.

Své letošní kulaté výročí Mráček také jaksepatří veřejně oslavil - v neděli 15. září v Mrákově na pódiu u hřiště proběhlo slavnostní vystoupení celého souboru i pozvaných hostů.

autor: Josef Kuneš | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio