300 let staré varhany v kostele sv. Barbory v Manětíně jsou opravené

Na okraji města Manětín na severním Plzeňsku stojí barokní kostel sv. Barbory, ve kterém se nachází unikátní nástroj. Tamní varhany jsou po čerstvé obnově a až na dvě malé píšťaly jsou všechny jeho součásti původní.

Unikátní varhany, jejichž měchy jsou nejstarší v Čechách, se obnovovaly čtyři roky. Opravu zajistil spolek Svět podle Jakuba. Nyní se musely naladit. „Ladí se zde podle barokního způsobu. Píšťaly se zakracují tak dlouho, dokud se naladí,“ poznamenal intonér Zdeněk Henych, který varhany v kostele sv. Barbory považuje za jedny z nejlepších.

Na proběhne biskupské žehnání

Kostel se připravuje na slavnostní koncert, kde se zcela poprvé varhany rozezní a proběhne také jejich biskupské žehnání. Další koncert je plánovaný na 13. srpna.

Nástroj pochází z roku 1721. Jejich autorem je Leopold Spiegel a jsou posledními dochovanými varhanami z jeho tvorby. Měchy varhan jsou však ještě starší. Pochází z roku 1530. „Je to opravdu velká rarita, protože je to jeden z nejstarších hrajících dílu v Čechách,“ poznamenal zakladatel spolku Svět podle Jakuba Marek Roštík. Jedinou změnou, která musela být na varhanech provedena, je výměna dvou píšťal, které jsou však přesnou kopií píšťal původních.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio