50. ročník MFF Karlovy Vary přinese cenu pro Janžurovou i znělku s Gibsonem

28. duben 2015

Jubilejní 50. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech začne 3. července velkou party v ulicích. Před hotelem Thermal zahraje kapela Lucie, na Mlýnské kolonádě se bude promítat nový dokument o festivalové historii a zván je prý každý. Už je také jasné, že Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary si odnese herečka Iva Janžurová.

„Dali jsme paní Janžurové na vybranou ze tří filmů, které považujeme za nejhodnotnější v její velice bohaté a zajímavé kariéře, a sice Morgiana, Petrolejové lampy nebo Kočár do Vídně. A myslím, že ať už si vybere kterýkoliv, tak to bude jistě potěšení pro nejednoho diváka,“ potvrzuje umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Filmy se letos budou promítat také v úplně novém kině v Národním domě, který se nachází jen pár minut od hotelu Thermal. Sál pojme asi 400 diváků.

„Jde o jakési zrekonstruované varieté, které si možná pamatují diváci Cirkusu Humberto, protože se tam natáčelo. Od tohoto místa si slibujeme kvalitní projekci a vytvoření jakéhosi centra festivalu v novější části města, což je samozřejmě výzva do dalších let,“ vysvětluje Och.

Další novinkou je velká party v centru města – jakmile skončí zahajovací film v hotelu Thermal, otevřou se dveře a hosté z Velkého sálu se smísí s hosty z ulice.

„Ti, kdo budou mít papírového motýla, anebo dámy červeně namalovanou pusu, tak se stanou VIP hosty zahajovací party. Ta proběhne v ulicích a všude a my jen doufáme, že nebude pršet,“ dodává Och.

Pravidelní návštěvníci festivalu také napjatě čekají na novou znělku. Už několik let se v těchto krátkých příbězích objevují hvězdy, které v minulých letech získaly Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

V letošní znělce má hrát herec, režisér a producent Mel Gibson, který se sám podílel na scénáři příběhu. Natáčet by se mělo 7. května.

Na programu 50. ročníku karlovarského filmového festivalu bude také přehlídka libanonských filmů z posledních 25 let, pocta známé sovětské režisérce Larise Šepiťkové nebo pocta dvěma předčasně zesnulým americkým hercům, Johnu Cazalemu a Chrisu Pennovi.

autor: leš
Spustit audio