542 dní se díval na svět jen z okna. Díky kamarádům se mu opět otevřel svět

15. duben 2019 10:34

Čtyři schody a zdravotní komplikace oddělily čtyřiapadesátiletého Radka Sedláčka z Klatov od okolního světa. Svůj domov neopustil téměř 19 měsíců.

I když z jeho domu vede ven jen několik schodů, kvůli nemoci je nedokázal překonat. Pomohli mu kamarádi. Na své náklady Radkovi k domu pořídili a postavili elektrickou plošinu pro vozíčkáře.

„Radek je kamarád a muzikant. Celý život bavil lidi a najednou se karta obrátila. S kapelou Lord jsme udělali reedici 30 let naší činnosti, tu jsme dali do pošetky a udělali jsme koncert v Klatovech na náměstí. No a vše jsme rozprodali. To byl základ tohoto počinu. Potom pomohla spousta dalších lidí. Když vidím Radka, že konečně může ven, jsem dojatý a je to pro mě neskutečné uspokojení,“ řekl muzikant Petr Říha, který společně s kapelou Lord uspořádali koncert, kde se jim na plošinu podařilo vybrat část peněz.

Nehoda změnila celý život

Ke zranění přišel Radek Sedláček v roce 1998 při autonehodě jako spolujezdec. „Zřejmě od špatně vyčištěné rány jsem dostal zánět, který postupně putoval tělem. Z toho potom vznikl zánět uvnitř kostí, který kosti rozkládal. Je to hodně nepříjemné a v podstatě nevyléčitelné. Před třemi lety jsem to všechno ještě zvládal, ale 24. září 2017 jsem vystavoval v Plzni na víkendu otevřených ateliérů a jel jsem tam autem v sobotu i neděli. Nohy se unavily natolik, že už jsem si netroufl ani dolů po těch schodech,“ popsal Radek Sedláček

S elektrickou plošinou se mu v podstatě znovu otevírá svět, zároveň se před něho ale staví i nové výzvy. Kromě plošiny totiž dostal také elektrický invalidní vozík. I to bude pro něj premiéra, protože v podobném nikdy neseděl.

„Jak je člověk v samotě dlouhou dobu, tak vytěsňuje potřebu společnosti, protože mu to ubližuje. Až bude lepší počasí, budu zkoušet jít ven. V každém případě už se dostanu aspoň na kolonádu. Doufám, že i s kytarou a budu moct zase hrát,“ dodal Radek Sedláček.

A Jak sám řekl, bude se muset znovu naučit žít venku. Podstatné ale je, že díky svým kamarádům se to učit může.

Spustit audio