60 let s chodskou písní slaví Konrádyho dudácká muzika z Domažlic

10. září 2015

Nové CD Konrádyho dudácké muziky s názvem „60 let s chodskou písní“ bylo pokřtěno na letošních Chodských slavnostech v Domažlicích. Titulek prozrazuje, že jeho vydání směřuje k šedesátinám této nejznámější chodské kapely. Ta se na albu představuje v 35 melodiích a nabízí přátelům Chodska písničky poslechově nejen krásné, ale i zajímavé, které promlouvají zemitou lidovou filozofií a moudrostí.

První část nového nosiče obsahuje nové nahrávky Konrádyho dudácké muziky, druhá zajímavé a méně známé česko-německé písničky a třetí nabízí nejlepší chodské zpěváky, které Konrádyovci v uplynulých desetiletích doprovázeli. Nahrávky zaznívají nejen v pravověrných tóninách Es nebo As-dur, ale také v D-dur, která umožňuje zajímavá zpracování malé selské muziky.

Nové album představuje šedesátileté putování kapely spojené s hledáním upřímnosti, opravdovosti a radosti v chodském dudáckém folkloru. Nebylo to hledání zbytečné, jestliže tuto radost objeví i posluchači.

Poslechněte si Špalíček lidových písní věnovaný novým nahrávkám Konrádyho dudácké muziky!

Konrádyho dudácká muzika

Konrádyho dudácká muzika vznikla v roce 1955 a ve svém žánru patří mezi nejlepší v České republice. V plzeňském rozhlasovém studiu nahrála více než 600 chodských písniček a orchestrálních skladeb, bývala častým hostem Československé televize a natočila řadu hudebních nosičů. Konrádyho dudácká muzika je známá rovněž v zahraničí, vystupovala v mnoha státech Evropy. Muzika čerpá písně převážně z osmidílného Chodského zpěvníku sběratele a hudebního skladatele Jindřicha Jindřicha. Většinu úprav a vlastních skladeb vytvářel bývalý Es klarinetista Vladimír Baier. V současné době hraje muzika ve složení: Roman Kaas (Es klarinet), Vlastimil Konrády (B klarinet), Antonín Konrády (dudy a zpěv), Václav Švík (dudy a zpěv), Jaroslav Lucák (housle), Zdeněk Bláha (kontrabas), Ivana Červená a Lenka Turníková (zpěv).

autor: Zdeněk Bláha
Spustit audio