65 procent ze tří platů – to je finanční kompenzace pro propuštěné lidi z Pilsen Steel

14. leden 2020 09:35

Smutek, ale i vztek provázely v pondělí setkání zaměstnanců plzeňských hutí Pilsen Steel. Přímo do továrny, která už rok stojí a dluží lidem za mzdy, přišli pracovníci proto, aby se poradili s odbory, co mají dál dělat.

Na setkání přišlo asi 200 rozhořčených pracovníků. Firma, kde často pracovali od vyučení, s nimi už dál nepočítá. Po dohodě s budoucím majitelem totiž hutě příští týden propustí většinu z více než pěti set zaměstnanců.

„Snažili jsme se lidem dát návod, jak správně ukončit pracovní poměr a jak se přihlásit na úřadu práce,“ řekl předseda odborového svazu KOVO v Plzeňském kraji Ivo Kužel.

Chcete peníze? Ukončete všechny pracovní poměry a brigády

Firma nabídne 475 osobám ukončení pracovního poměru dohodou. Začne je evidovat úřad práce, který jim vyplatí odstupné ve výši 65 procent ze tří platů. Tito lidé, ale nesmí mít žádnou práci. Ovšem někteří už ji samozřejmě mají. „To znamená, že ta osoba musí všechny pracovní závazky ukončit a nesmí mít žádný příjem. Pak může o tuto kompenzaci požádat,“ vysvětlil odborový právník Vladimír Štich.

Rudolf Kořan dělá v továrně od roku 1985, od vyučení. „Moc tomu nerozumím, abych řekl pravdu. Práci mám. Abych ji přerušil a šel si pro tři šedesátiprocentní platy? To nevím, jestli je dobré.“

Znovu se do továrny pracovníci vydají v pondělí příští týden, kdy začne propouštění. „Dvacátého přijdu dovršit kariéru,“ dodala s ironií v hlase paní Mirka, která v továrně pracovala čtyřicet let.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio