75. oslavy vylodění spojenců v Normandii si členové plzeňského Military Car Clubu nenechali ujít

5. červen 2019 11:30

Už zítra to bude přesně 75 let, kdy se v Normandii vylodili spojenci. Následné prolomení Atlantického valu znamenalo zásadní obrat druhé světové války. Každý rok si přímo v Normandii připomíná tuhle výjimečnou událost mnoho lidí.

Jednou za pět let sem přijíždí také členové plzeňského Military Car Clubu. Ve Francii jsou už od soboty, ale ten možná nejdůležitější den 6. června stráví mimo hlavní ceremoniály a vzpomínkové akce. „To je strašně hektický den, takže máme vždycky v plánu, že si vyhlídneme nějaké místo, kam si můžeme s auty zajet. Máme tam takovou zátoku a tam uděláme piknik,“ plánoval šéf plzeňského Military Car Clubu Rudolf Bayer. „Když jste v Normandii na těch pěti plážích, je to nádherná atmosféra,“ neskrýval emoce Bayer.

Největší organizovaný klub z Evropy

Západočeši přivezli do Normandie 37 kusů historické vojenské techniky, hlavně džípy, dočky a také dva motocykly. Jde o jednu z největších výprav a podobné to bylo také před pěti lety. „Minule nám řekli, že jsme největší klub z Evropy. Pochválila nás i policie, že to máme dobře zorganizované. Nevytváříme zácpy a všechno si řídíme sami. Máme postavený svůj kemp, máme svoji občerstvovací stanici, jsme samostatná jednotka,“ pochlubil se jeden z členů Military Car Clubu Ibrahim Amar.

Na oslavách vylodění spojenců v Normadii bude i vojenská technika z Plzně

P201905290482701.jpeg

Členové Military Car Clubu Plzeň vezou svojí historickou techniku do Normandie. Na začátku června se stanou součástí 75. oslav vylodění v Normandii během druhé světové války.

Pomyslným vrcholem letošní výpravy do Normandie bude odhalení pamětní desky v Arromanches 7. června. „Ten nápad měl náš kamarád Hájek z obrněné brigády. Podpořilo to město Plzeň, které se té věci ujalo. Za to bychom jim chtěli strašně moc poděkovat a rádi se této akce zúčastníme,“ děkoval a sliboval Rudolf Bayer.

Podruhé je v Normandii Stanislav Štěpán, který objíždí pláže na svém vojenském motocyklu Harley Davidson. Připouští, že návštěva některých míst je pro něj velice emotivní. Třeba když vleze do vody a zkouší běžet podobným směrem, jako kdysi spojenci. „Když si představím, že se po těch klucích střílelo a okolo plavali mrtví. Muselo to být hrozný, neskutečný. Nikdo si to nedovede představit, kdo to neprožil,“ podotkl.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio