80. narozeniny slaví americká zpěvačka a herečka Barbra Streisand

Celosvětově se proslavila v několika odvětvích, jimž dominuje filmová tvorba, divadelní i filmové herectví a hlavně zpěv. Na scéně se Barbra Streisand pohybuje už více než padesát let. 

U nás je Barbra Streisand, díky svým filmovým aktivitám, možná známější jako herečka, než jako zpěvačka. Snímky jako Funny Girl, Hello Dolly, Takoví jsme byli, Zrodila se hvězda nebo Yentl, mohli čeští diváci vidět nejen v kinech, ale i v TV. Poslední jmenovaný film Yentl, v němž na začátku 80. let debutovala jako režisérka, se natáčel i v Praze.

Barbra Streisand se však nejvíce proslavila svým hlasem a tak jsme o ní, hlavně v 80. letech často slyšeli jako o nejlepší zpěvačce na světě. Na začátku své kariéry se proslavila jako muzikálová hvězda, ale postupem doby se její repertoár stal součástí zlatého fondu populární hudby. Její mohutný hlasový fond jí mohou závidět pěvci všech možných žánrových kategorií, včetně renomovaných soulových umělkyň a tak se v souvislosti s jejím zpěvem občas objeví výraz muzikálový soul, který je akceptován i posluchači starší věkové kategorie.

Proslulé se staly i duety a spolupráce s dalšími slavnými interprety jako s Neilem Diamondem nebo Steviem Wonderem. A také se členy skupiny Bee Gees. Ti pro ni napsali skladbu Woman in Love, která se stala jejím největším mezinárodním hitem.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.