A pak přišla láska: Film pro muže, kteří chtějí pochopit ženy

4. červenec 2022

Co si počít, když vám láska není souzena, když se vám neustále vyhýbá? To uvidí diváci ve filmu A pak přišla láska…, který měl světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Šedesátnice psycholožka Kristýna, jejíž postavu ztvárnila herečka Pavla Tomicová, ztratila poslední kapku naděje, a tak se jí jako báječné, navíc naprosto rozumné řešení zdá probrat své životní neštěstí s kartářkou na Vysočině.

„Je to žena, která celoživotně cítí deficit lásky, má pocit, že to je o tom, že naráží neustále na špatné muže a že v ženské linii jejího rodu se to opakovaně stává. Je to šedesátiletá žena, což je pro mě už aktuální. Je to moje první postava jako charakterní role. Konečně mám roli, kde můžu hrát nějaký příběh a vycházet z bytosti, která je méně karikaturní,“ přiblížila svou roli Pavla Tomicová.

Na ozdravnou seanci se vydává s dcerou Sárou, herečkou Sárou Venclovskou, která se štědré dávce ezoteriky chce za každou cenu vyhnout. „Nejsem dítě psychologů, ale postavě rozumím v tom, že na ní byly vyzkoušeny různé varianty výchovy a je lehce traumatizovaná. Nějakým způsobem se tomu vzpírá,“ řekla Sára Venclovská.

Esoterika a návod na ženy?

S esoterikou má herečka vlastní zkušenost, i proto ji byl scénář filmu blízký. „Když medicína zklame a různé druhy terapie, přistupuje se k různým dalším variantám, které mohou odkrýt zase něco jiného. Většina lidí, kteří se uchylují k alternativnějším variantám léčení a toho poznání, většinou začínali z opačné strany,“ prozradila Venclovská.

Film natočil mladý režisér Šimon Holý. Opět se opírá o vzácně věrné dialogy, aby ukázal, že láska snáze přichází k těm, kteří dokážou mít rádi i sami sebe. „Se Sárou se známe už delší dobu, setkaly jsme se už na jevišti. Hráli jsme maminku a dceru, takže jsme si to jednou už vyzkoušely. V tom filmu jsem díky tipu Sáry. Šimon mi pak volal a okamžitě mě to nadchlo. Setkání se Šimonem je nádherné. Kromě toho, že je nesmírně talentovanej tak je to taky nesmírně empatickej člověk,“ říká představitelka hlavní role Pavla Tomicová.

Na otázku, zda je film určený ryze pro ženské publikum, herečky odpovídají téměř jednohlasně: „Je to i film pro muže. Ale pro muže, kteří chtějí pochopit ženy,“ myslí si Tomicová. Pro Sáru Venclovskou je důležité, že snímek nabízí pohled na esoteriku, která je ve společnosti velkým tématem.

Na co by se při sledování filmu měli diváci zaměřit a jak si herečky užívají filmový festival v Karlových Varech? I to se dozvíte v rozhovoru.

Spustit audio