Absolventi Dětské technické univerzity měli promoci

6. červen 2019 07:20

Dostat univerzitní diplom ve 13 letech? Ano, je to možné - svůj první diplom včera v Plzni převzalo 71 absolventů Dětské technické univerzity.

Přelom jara a léta bývá také časem promocí. Pro diplom, který je i důkazem o úspěšném zakončení vysoké školy, si chodí studenti většinou mezi dvacátým a třicátým rokem života. Výjimky ale potvrzují pravidlo. První slavnostní promoci ve svém životě včera v Plzni zažili absolventi Dětské technické univerzity. Tu pořádá už druhým rokem Fakulta strojní ZČU. Jedná se o roční kurz, na který dochází žáci základních škol. Letos výuka probíhala jak v Plzni, tak v Klatovech.

71 žáků základních škol převzalo diplomy dokládající absolvování Dětské technické univerzity

Cílem je přilákat děti k technickým oborům a vychovat tak třeba budoucí studenty pro strojní fakultu. Školáci jsou rozdělení podle věku a lektoři z řad  vysokoškoláků jim přednáší o technice nebo mechanice. Dětská univerzita nabízí také praktickou část. Letos se ti větší školáci pustili do závodní buginy. Pod dozorem vysokoškoláků sestrojili funkční auto. „Chodím do osmé třídy, doporučila mi to máma, ale bál jsem se, že to bude nuda. Teď děláme buginu, což je zábava a spoustu se toho naučíme,“ popsal Ondřej.

Dětská univerzita děti baví, důkazem je to, že 27 dětí chodilo už loni. Letos to v Plzni a Klatovech bylo 71 školáků. Ti včera za doprovodu rodičů převzali z rukou děkana strojní fakulty Milana Edla a prorektora ZČU Vladimíra Duchka diplomy.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio